Schafthuizen zet strijd tegen Reve-bio voort

Het derde deel van de omstreden biografie over de in 2006 overleden Gerard Reve moet koste wat het kost uit de boekhandels worden gehaald. Dat stelt Joop Schafthuizen, die 30 jaar samen was met de schrijver. Hij spande maandag opnieuw een kort geding aan bij de rechtbank in Amsterdam. Het boek De late jaren 1975-2006 van Nop Maas verscheen vrijdag bij uitgever Van Oorschot, iets eerder dan gepland.

Joop Schafthuizen met zjin advocaat mr. Olaf Trojan. Beeld ANP
Joop Schafthuizen met zjin advocaat mr. Olaf Trojan.Beeld ANP

Schafthuizen was hierover onaangenaam verrast. Op dit moment loopt er nog een bodemprocedure tegen de publicatie van het boek. Hij spande dat afgelopen zomer aan nadat hij een zaak over dezelfde kwestie had verloren bij het gerechtshof. Een uitspraak hierover laat mogelijk nog wel een jaar op zich wachten.

Schafthuizens advocaten - hij was zelf niet op de rechtbank aanwezig - voerden opnieuw aan dat hij geen toestemming heeft gegeven voor het boek. Dat hij in een telefoongesprek zou hebben ingestemd, is volgens de raadslieden niet geldig omdat hij in die tijd depressief was. Volgens een verklaring van een psychiater kon hij hierdoor geen beslissingen nemen.

Ook zouden door hem gewenste correcties niet zijn aangebracht, waardoor de privacy van hem en anderen is geschonden. Daarnaast menen de advocaten dat sprake is van auteursrechteninbreuk, aangezien het boek voor een groot deel bestaat uit ongepubliceerd werk van Reve. Schafthuizen strijdt al lange tijd tegen het derde deel van de biografie. Hij vindt het bijna 800 pagina's tellende boek te kwetsend, het zou een beeld oproepen dat het leven van Reve en hem alleen zou draaien om erotiek, drank en drugs.

Volgens Van Oorschot en Maas heeft Schafthuizen wel degelijk toestemming gegeven en was hij 'uitermate helder'. Het gerechtshof gaf hun afgelopen zomer gelijk. Hun advocaten stelden dat hij tientallen pagina's heeft kunnen schrappen en voldoende inspraak heeft gehad. Ze noemden het kort geding dan ook een herhaling van het hoger beroep. De rechter doet dinsdag om 17 uur uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden