Schafthuizen verliest weer rond Reve-bio

Joop Schafthuizen, levensgezel van de overleden schrijver Gerard Reve, heeft een bodemprocedure verloren over publicatie van het derde deel van een biografie. Schafthuizen was het niet eens met de inhoud van het boek De late jaren 1975-2006, geschreven door Nop Maas. Dat heeft de advocaat van uitgeverij Van Oorschot en van Maas maandag bevestigd.

Joop Schafthuizen (R), de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, in overleg met zijn advocaat mr. Olaf Trojan, juni 2012. Beeld ANP
Joop Schafthuizen (R), de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, in overleg met zijn advocaat mr. Olaf Trojan, juni 2012.Beeld ANP

Het derde deel ligt al lang in de boekhandels en hoeft nu niet uit de schappen, waar Schafthuizen om had gevraagd. Schafthuizen verloor er al eerder een kort geding over. Hij vindt dat met publicatie zijn privacy is geschonden, dat niet alle gewenste correcties zijn doorgevoerd en hij noemt het boek kwetsend.

Schafthuizen zou de auteur geen toestemming hebben gegeven voor publicatie. Voor zover hij dat wel had gedaan, zou hij hebben geleden aan een ernstige depressie, stelden zijn advocaten eerder.

De rechtbank in Amsterdam verwerpt de bezwaren van Schafthuizen en concludeert dat hij wel de kans heeft gekregen om controle te houden over wat er wel en niet over zijn privéleven in het boek zou komen. Hij heeft drukproeven gekregen en mocht wijzigingen aanbrengen, die ook zijn doorgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden