PlusDocumentaire

Scandalous: vlotte én oppervlakkige docu over de National Enquirer

null Beeld

‘Je wist nooit wie de vrijdag zou overleven’, vertelt een van de oud-journalisten van de Amerikaanse tabloid National Enquirer. Generoso Pope Jr., die het blad van 1952 tot aan zijn dood in 1988 met ijzeren hand bestierde, organiseerde wekelijks de ultieme vrijmibo, met een uitgebreid buffet en bodemloze drankvoorraad, maar aan het eind van zo’n avond was er óók altijd wel iemand op staande voet ontslagen.

Het is een van de vele smakelijke anekdotes die worden opgedist in de documentaire Scandalous van Mark Landsman, die de geschiedenis en werkwijze van de National Enquirer uit de doeken doet. Van de vliegende start in 1952, gestoeld op maffiageld en sensationele foto’s, via de hoogtijdagen van de celebritycultuur tot aan het huidige tijdperk, waarin de oplage is gekelderd en het van oudsher apolitieke blad is verworden tot onomwonden Trumppropaganda. Het is een geschiedenis van binnenuit, voornamelijk verteld door de (oud)medewerkers zelf, met hier en daar een kanttekening van journalisten met een meer respectabele reputatie, waarvan Carl ‘Watergate’ Bernstein de bekendste is.

Het resultaat is een avontuurlijke en energieke film, die echter wel wat kritisch weerwoord ontbeert. De ethische misstappen van de Enquirer worden afgedaan als kwajongensstreken; slachtoffers komen vrijwel niet aan het woord. En als de film dan in zijn slotakte eindelijk een kritischer toon aanslaat over de expliciete pro-Trumpberichtgeving van het huidige management, voelt dat ook wat vals. Eerst mag de oude Enquirer-garde zich verkneukelen over hun eigen wanpraktijken, om vervolgens af te geven op hun opvolgers. Had dan gewoon de héle film over Trumps inmenging gemaakt.

Zo is Scandalous uiteindelijk een documentaire die haar onderwerp recht doet – door zelden hoger te rijken dan de tabloid zelf. Het wordt allemaal heerlijk vlot verteld, het prikkelt en trekt de aandacht, maar je blijf toch zitten met een wat vieze smaak in de mond.

Scandalous

Regie Mark Landsman
Te zien in Cinecenter, Het Ketelhuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden