SBS-show Utopia mag toch op herhaling

Utopia maakt een doorstart. Het televisieprogramma waarvan iedereen zegt dat hij het nog nooit heeft gezien (maar dat dagelijks toch meer dan 600.000 kijkers trekt) zou eigenlijk stoppen maar is 'op de valreep gered'.

In aanloop naar de duizendste aflevering van Utopia gingen bewoners in november vorig jaar op de groepsfoto. Beeld anp
In aanloop naar de duizendste aflevering van Utopia gingen bewoners in november vorig jaar op de groepsfoto.Beeld anp

Op een naburig terrein mogen de bewoners verder met het creëren van hun ideale samenleving, meldt SBS vrijdag.

Utopia ging op 31 december 2013 met grote ambities van start: op een braakliggend terrein bij Hilversum mochten deelnemers hun eigen heilstaat opbouwen, onder toeziend oog van John de Mols camera's.

Ruzie en seks
De pretenties bij aanvang staken schril wat af bij wat de bewoners er van maakten: uiteindelijk werd het vrij klassieke reallife-televisie: bewoners verveelden zich, maakten ruzie en gingen met elkaar naar bed.

Nog lulliger was het bericht dat begin december het einde van Utopia aankondigde: vanwege de aanleg van een buslijn moest het terrein in Laren worden verlaten.

Sommige Utopianen die al jaren in de loods woonden zagen hun droom van een perfecte samenleving uiteenspatten door infrastructurele plannen van de provincie Noord-Holland. Een illusie armer en een flink gat op het cv rijker.

Maar door 'constructieve inzet van de gemeentes Hilversum, Gooise Meren en Laren' komt er een nieuw terrein beschikbaar. En dus mogen de deelnemers na de 'grote finale' op 1 juni zich een dag later en een paar kilometer verderop gewoon weer vrijwillig op laten sluiten.

Beltegoed en planken
"Maar, dit keer betekent from scratch ook echt from scratch," kondigt SBS6 aan. Op het 'lege, desolate terrein' ligt slechts een oude telefoon met 25 euro beltegoed, 250 euro cash en een paar planken om een hutje mee te bouwen.

De vorige keer stonden bouwbedrijven, keukenboeren en traiteurs in de rij om in ruil voor wat reclame op televisie hun diensten gratis ter beschikking te stellen, dus ook nu zullen de Utopianen ongetwijfeld ook niet omkomen van de honger of kou. Dus kunnen ze snel weer door met waar de kijkers elke avond voor kijken: roddelen, kibbelen en vozen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden