Saskia Noort verliest zaak om vermeende kopie van 'De Eetclub'

Schrijfster Saskia Noort is het niet gelukt het boek 'Het Reservaat' van Liselotte Stavorinus uit de handel te laten halen. De populaire thrillerschrijfster en haar uitgever vonden dat 'Het Reservaat' teveel lijkt op de bestseller 'De Eetclub' en waren naar de rechter gestapt om de thriller te verbieden.

Saskia Noort. Beeld anp
Saskia Noort.Beeld anp

De rechtbank in Lelystad oordeelde echter dat beide romans weliswaar veel gelijkenissen vertonen, maar dat er óók veel verschillen in zitten. Noort kan daardoor geen beroep doen op auteursrechtelijke bescherming, stelde de rechter.

Beide thrillers spelen zich af in een rijke leefgemeenschap, in Bergen en Blaricum, waar de dorpsbewoners rondrijden in grote, dure terreinwagens en waar witte wijn drinkende dames met enorme zonnebrillen in aanraking komen met 'foute mannen'. In beide boeken komen een televisieproducent en een binnenhuisarchitecte voor.

Zwart jurkje
Noort had bij de rechter 29 punten aangedragen waarop 'Het Reservaat' te veel overeenkomt met 'De Eetclub', zoals het feit dat de hoofdpersoon een zwart jurkje aantrekt voor een etentje. Volgens de rechter zijn de meeste punten basaal en voor de hand liggend, waardoor er geen auteursrechten op kunnen rusten.

Zo komt een zwart jurkje vaker voor in boeken. 'De keuze voor een zwart jurkje ligt dermate voor de hand dat daaraan onvoldoende creatieve schepping ten grondslag ligt', stelde de rechter. Ook wordt het element in beide boeken anders uitgewerkt: een 'eenvoudig' zwart jurkje met daaroverheen een vestje in 'De Eetclub' en een 'peperduur' zwart jurkje in 'Het Reservaat'.

'De Eetclub' verscheen in 2004 en het werd later verfilmd en bewerkt voor het theater. Van de roman gingen ruim 580.000 exemplaren over de toonbank. 'Het Reservaat' verscheen in september 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden