Update

Sanoma schrijft miljoenen af op Nederlandse activiteiten

Het Finse mediaconcern Sanoma schrijft bijna 35 miljoen euro af op zijn Nederlandse activiteiten. Aanleiding daartoe zijn de verslechterde marktomstandigheden en zwakke vooruitzichten. Dat maakte de eigenaar van onder meer de SBS-zenders en nieuwssite Nu.nl vrijdag bekend.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Volgens een woordvoerder valt niet aan te geven waar de pijn precies zit voor Sanoma Nederland, dat ook tijdschriften als Libelle, Donald Duck, AutoWeek en Playboy uitgeeft. Bij het bepalen van de boekwaarde wordt de Nederlandse divisie als één geheel tegen het licht gehouden, zei hij.

Op concernniveau is de schade voor het Finse bedrijf een stuk beperkter. Sanoma Nederland is ook uitgever van een groot aantal tijdschriften, zoals Libelle, Donald Duck, AutoWeek en Playboy. De internetactiviteiten omvatten naast Nu.nl ook websites als Startpagina.nl, Schoolbank.nl en Belegger.nl.

SBS
Sanoma heeft vooral last van de tegenvallende resultaten van SBS. Het is geen geheim dat het al langere tijd niet goed gaat met de zenders, en dan met name SBS 6. Financieel directeur Kim Ignatius van Sanoma erkende vanmiddag bij RTL Z dat er twee jaar geleden te veel betaald is voor SBS. 'Je moet de prijs zien in de marktomstandheden in die tijd en het aantal medebieders voor het concern. Het was toen de marktprijs. Maar het klopt dat de waarde van SBS duidelijk is gedaald.'

Onder druk
Ook in andere landen waar Sanoma actief is, staan de advertentiemarkten zwaarder onder druk dan voorzien. Het bedrijf heeft daarom zijn omzet- en winstverwachting voor 2013 naar beneden bijgesteld.

Het bedrijf gaat nu uit van een omzetdaling tussen de 2 en 4 procent en een operationele winst voor eenmalige posten tussen de 180 en 205 miljoen euro. Eerder dacht het bedrijf de resultaten te kunnen handhaven op het niveau van 2012. Toen bedroeg de omzet 2,4 miljard euro en de operationele winst 232 miljoen euro.

Jurylid Patty Brard tijdens de finale van het SBS-programma Vliegende Hollanders, Sterren van de Schans. Beeld anp
Jurylid Patty Brard tijdens de finale van het SBS-programma Vliegende Hollanders, Sterren van de Schans.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden