PlusCabaretrecensie

Sanne Wallis de Vries geeft een lesje helen dat onder de huid kruipt

Sanne Wallis de Vries, voor haar voorstelling Kom. Beeld Aisha Zeijpveld
Sanne Wallis de Vries, voor haar voorstelling Kom.Beeld Aisha Zeijpveld

Sanne Wallis de Vries noemt Heel een interimvoorstelling. Omdat haar programma Kom te kostbaar is om voor driekwart lege zalen te kunnen spelen, heeft ze een uurtje coronacabaret gemaakt. Daar treedt ze twee keer per avond mee op. Geen muzikanten, amper decor. Wel dansjes, stand-up, liederen en veel contact met het publiek middels een microfoonhengel. Alles voor de veiligheid.

De Vries is een zeer geëngageerde cabaretier (zeg alsjeblieft geen cabaretière), die haar gevoelens en standpunten op het podium doorgaans verhult achter stevige theatrale sluiers. Zo heeft ze een powerpointpresentatie meegenomen over het oude normaal, dat mythische verleden waar velen op dit moment naar terugverlangen.

Geluksstofjes

In het verlengde daarvan krijgen we een ‘coronajournaal’ te zien. De precieze inhoud zullen we hier niet verklappen, maar De Vries toont er impliciet mee aan dat het oude normaal zo fijn nog niet was. Wat eerst de wenkbrauwen doet fronsen, draait ze later in de voorstelling fraai om.

De titel zegt het al: Heel draait om helen. Hoewel De Vries zich altijd kattig opstelt, is het in wezen een lieve voorstelling. We mogen bewegen en neuriën, want daardoor maakt ons lichaam geluksstofjes aan en voelen we verbinding met de mensen om ons heen.

Dat klinkt soft en dat is het misschien ook wel. Veel ingrediënten van dit corona-uurtje zijn op zichzelf sowieso weinig bijzonder. De meeste grappen ben je snel weer vergeten, de overvloedige publieksinteractie leidt zelden tot echte gesprekken.

Toch blijkt het geheel meer dan de som der delen. De Vries kruipt langzaam onder je huid met sterke spiegelingen. Interessant is dat ze corona, en vooral hoe we daar mee omgaan, niet lijkt te zien als hét onderwerp van dit moment.

Het is eerder een symptoom van een groter probleem: we proberen te veel te deugen in de ogen van anderen en kijken te weinig naar ons eigen falen.

Cabaret: HEEL

Door Sanne Wallis de Vries
Gezien 23/9 De Kleine Komedie
Te zien t/m zaterdag, 19.30 en 22.00 uur, aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden