RVD wint rechtszaak over hockeyfoto's Amalia

Met het publiceren van foto's van prinses Amalia op het hockeyveld heeft Nieuw Revu haar privacy geschonden. Dat heeft de kantonrechter in Amsterdam vandaag beslist in een bodemprocedure die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) tegen het blad had aangespannen. De rechter noemt de publicatie in het vonnis 'onrechtmatig'. Nieuwe Revu moet de foto's van de site halen en aan de prinses een schadevergoeding betalen van 1000 euro.

De prinsessen Amalia en Ariane tijdens het WK hockey in juni in Den Haag. Beeld anp
De prinsessen Amalia en Ariane tijdens het WK hockey in juni in Den Haag.Beeld anp

Nieuwe Revu plaatste in april twee foto's van de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima die zich afspeelden in de privésfeer. De RVD oordeelde daarop dat het tijdschrift zich niet aan de mediacode, die de privacy van de koninklijke familie beschermt, heeft gehouden.

Het blad wilde met de foto's juist de mediacode aan de kaak stellen, omdat het meent dat deze regels niet passen in een moderne democratie. Na de commotie die volgde op de publicatie erkende Nieuwe Revu dat het 'een beetje dom' was om de foto's te plaatsen.

Recht op privacy
De rechter ging niet mee in de argumenten van het tijdschrift dat de samenleving er recht op heeft veel te weten van het toekomstige staatshoofd. 'Zij heeft ook recht op privacy en is niet vogelvrij', aldus het vonnis. Daarbij speelt haar minderjarigheid een belangrijke rol.

Volgens de rechter mag Amalia zich bovendien tijdens het beoefenen van haar hobby onbespied wanen, 'anders dan bijvoorbeeld tijdens een evenement als Koningsdag'.

In het vonnis benadrukt de rechter dat het iedereen vrij staat de mediacode aan de orde te stellen, maar dat bij de publicatie van deze foto's de belangenafweging had moeten worden gemaakt tussen de bescherming van de privacy van Amalia en de vrijheid van meningsuiting. In die afweging speelt de mediacode geen rol. 'De publicatie van een in beginsel onrechtmatige foto wordt niet rechtmatig door een artikel over de rechtmatigheid van die foto daaraan te verbinden.'

Verheugd
De koning en koningin zijn verheugd over de uitspraak, laat de RVD weten. 'Daarmee honoreert de rechtbank de wens van de koning en koningin hun gezin te beschermen tegen privacyschendingen zodat hun kinderen, net als leeftijdsgenootjes, een zo ongestoord mogelijke jeugd genieten.' De schadevergoeding van 1000 euro die Nieuwe Revu moet betalen aan het prinsesje, gaat naar een goed doel.

De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten.

null Beeld Nieuwe Revu
Beeld Nieuwe Revu
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden