Ruzie over AT5 zorgt voor ontslag van volledige mediaraad

Een slepend conflict binnen Stichting Publieke Omroep Amsterdam (POA) is uitgelopen op het ontslag van de complete mediaraad.

Roelf Jan Duin en Vera Spaans
Stichtingsbestuurder Paul van Gessel, tevens directeur van AT5 en NH Media, stuurde de voltallige mediaraad per direct de laan uit Beeld ANP
Stichtingsbestuurder Paul van Gessel, tevens directeur van AT5 en NH Media, stuurde de voltallige mediaraad per direct de laan uitBeeld ANP

De stichting moet het mediabeleid van AT5 bepalen, maar dit leidde tot onmin met de redactie. Daarop besloot stichtingsbestuurder Paul van Gessel, die ook directeur is van AT5 en NH Media, de voltallige mediaraad per direct de laan uit te sturen.

Volgens Van Gessel heeft de mediaraad, bestaande uit zeven vrijwilligers die toezicht houden op het programma-aanbod van POA, een 'onjuiste opvatting over haar taken en bevoegdheden'. Onder POA vallen AT5, SALTO, de Amsterdamse editie van FunX en de Concertzender. De ruzie ging voornamelijk om AT5, dat al langer in zwaar weer verkeert.

Volgens Van Gessel stelt de raad zich al anderhalf jaar niet constructief op. "De hoofdredactie van AT5 heeft anderhalf jaar geleden een nieuwe koers ingezet: meer verdieping, meer diepgang, minder kleine nieuwtjes. Dat is gebeurd op instigatie van de mediaraad. Tegelijkertijd weigert diezelfde raad om het media-aanbodbeleid vast te stellen."

Drastisch
Begin volgend jaar loopt de concessie van de POA af om de lokale nieuwsvoorziening op radio en tv te verzorgen. Inmiddels heeft zich al een andere partij gemeld die de taak van POA over wil nemen. Ook met het oog op die ontwikkeling noemt Van Gessel het onwenselijk dat de mediaraad dwarsligt.

"En daar komt nog bij dat het met hen zeer moeizaam communiceren was en dat zij geen goede afspiegeling vormen van Amsterdam. Daarom hebben we deze drastische maatregel moeten nemen."

Van Gessel is behalve directeur van AT5 en NH Media (het voormalige RTV Noord-Holland) ook bestuurslid van POA. De Amsterdamse Kunstraad stelde eind 2016 vast dat hij daarmee een dubbele pet draagt en dat dit onwenselijk is. In het rapport Afstemmen op AT5 staat: 'De Kunstraad vindt deze combinatie van functies niet transparant en in bestuurlijk opzicht onverstandig.'

Volgens Van Gessel zal hij deze dubbelfunctie naar alle waarschijnlijkheid binnenkort opgeven.

AT5 gaat al jaren gebukt onder slinkende budgetten en elkaar opvolgende bezuinigingsoperaties. Reden voor journalistenvakbond NVJ om de noodklok te luiden. In een brandbrief aan wethouder Touria Meliani (Cultuur) schreef de vakbond vorige maand dat 'de grens is bereikt'. 'De programmamakers mogen niet lang­er alleen de offers brengen voor het overeind houden van een sterk journalistiek aanbod voor de stad.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden