Rutger Castricum aangevallen in DWDD: het is een fatsoenskloof

PowNews-verslaggever Rutger Castricum werd vanavond stevig aangepakt in De Wereld Draait Door door Felix Rottenberg, Frénk van der Linden, Jan Mulder en Matthijs van Nieuwkerk.

Heleen van Lier
Rutger Castricum (rechts) knuffelt Ronald Plasterk. Beeld ANP
Rutger Castricum (rechts) knuffelt Ronald Plasterk.Beeld ANP

Castricum was in het programma om te praten over zijn boek maar het gesprek ging vooral over de vandaag afgetreden PvdA-leider Job Cohen. Van Nieuwkerk: Heb jij bijgedragen aan de val van Job Cohen? 'Ja, natuurlijk', zei Castricum. Toen Van Nieuwkerk vroeg hoe je als politicus met de brutale stijl van Castricum moet omgaan, begon politiek commentator Felix Rottenberg, zich ermee te bemoeien vanuit het publiek.

'Wat jij maakt is geen nieuws, het is cabaret, afzeiktelevisie. Het hoort niet bij het vak van een politicus om daarmee om te gaan.' 'Nee, wij maken een nieuwsprogramma', reageerde Castricum. 'Er is een generatiekloof tussen onze kijkers en u, als u van ons programma zou smullen zouden we een probleem hebben.' Journalist Frénk van der Linden sprong bij: 'Nee, het is geen generatiekloof, het is een fatsoenskloof.' Waarop Castricum zei: 'Wie ben jij eigenlijk, wil je ook wat zeggen?'

Bang
Van Nieuwkerk kapte de discussie af en begon over het boek. Maar tijdens dit gesprek keek hij even achterom Castricum naar Rottenberg en Van der Linden die achter hem zitten, en zei: 'Ik hoor hier allemaal gebrom'. 'Je maakt een bange indruk', zei Van Nieuwkerk toen Castricum zich weer had omgedraaid. 'Oh, ik ben helemaal niet bang', zei Castricum.

Tafelheer Jan Mulder deed even later ook nog een duit in het zakje: 'Ik zou meer naar PowNews kijken als je het cabaret-gehalte iets zou doseren. Dan zou je meer kijkcijfers halen'. 'We hebben anders 300.000 tot 400.000 kijkers', zei Castricum hierop. Mulder tegen Van Nieuwkerk: 'Heb jij dat niet in de derde herhaling van DWDD?'

Jan Mulder. Beeld ANP Kippa
Jan Mulder.Beeld ANP Kippa
Matthijs van Nieuwkerk. Beeld ANP Kippa
Matthijs van Nieuwkerk.Beeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden