Russische krant: 'Vergeef ons, Nederland'

Eén van de laatste onafhankelijke Russische kranten, de Novaya Gazeta, heeft Nederland om vergiffenis gevraagd voor de ramp met vlucht MH17. 'Vergeef ons, Nederland,' staat in het Nederlands en Russisch te lezen op de voorpagina van de vrijdageditie.

Maarten van Dun
De voorpagina van de vrijdageditie van de Novaya Gazeta Beeld Screenshot Novaya Gazeta
De voorpagina van de vrijdageditie van de Novaya GazetaBeeld Screenshot Novaya Gazeta

De voorpagina bestaat volledig uit een foto van de rouwstoet met de slachtoffers van de vliegramp. Binnen in de krant staat een verslag van de dag van nationale rouw en de ontvangst van de eerste lijkkisten die woensdag uit Charkov op vliegveld Eindhoven aankwamen. In het artikel staan daarnaast de argumenten gemeld die veel Nederlanders hebben om Rusland verantwoordelijk te houden voor de ramp en de roep om strengere sancties tegen Rusland.

De Novaya Gazeta is één van de weinige Russische kranten die kritiek durft te leveren op het Kremlin. Waar andere Russische media de internationale verontwaardiging over de Russische betrokkenheid bij de ramp wegwuiven en afdoen als westerse propaganda, schrijft de Novaya Gazeta dat er geen twijfel kan bestaan over de rol van Poetin: 'De schuld voor de ramp ligt volledig bij hen die de lucifers in de handen drukten van de patiënten uit Lugansk en Donetsk.' Daarmee doelt de krant op de luchtdoelraket die door Rusland zou zijn geleverd aan pro-Russische separatisten, die de raket gebruikten om vlucht MH17 uit de lucht te schieten.

Bewijzen
In de berichtgeving somt de krant verder alle bewijzen tegen de pro-Russische rebellen op en analyseert het de positie van Poetin. Over de speech die Poetin zondag gaf op de nationale televisie: 'Nooit eerder sprak Poetin het Russische volk toe, behalve in de gebruikelijke Nieuwsjaarsspeech. Dat deed hij niet toen Russen het leven lieten bij rampen, maar nu doet hij het wel. Waarom? Omdat hij in een catastrofale situatie is terechtgekomen.'

De krant is in het verleden het doelwit geweest van geweld. Sinds 2001 werden zeker vier journalisten vermoord, onder wie de beroemde Anna Politkovskaja.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden