Russische hof herleeft in Hermitage Amsterdam

AMSTERDAM - De grandeur van het Russische hof herleeft in de Hermitage Amsterdam. De Nederlandse dependance van het museum in St. Petersburg pakt vanaf de publieksopening zaterdag groot uit met het uitbundige leven uit de tijd van de tsaren. Met ruim tweeduizend japonnen, galakostuums, schilderijen, geschenken en andere objecten uit de verzameling van het moedermuseum toont de Hermitage Amsterdam de pracht en praal van het Russische paleisleven in de negentiende eeuw.

Het is een van de grootste tentoonstellingen ooit in Nederland, waarmee het museum de uitbreiding viert die de afgelopen jaren plaatshad. In 2004 opende de Hermitage al in een klein pand in Amsterdam. Sinds 2007 is een zeventiende-eeuws verzorgingstehuis aan de Amstel erbij getrokken en uitgebreid gerenoveerd, waardoor het museum nu twee grote tentoonstellingszalen en 44 kabinetten telt. ''Tsaar Peter de Grote zou tevreden zijn met wat we hebben gedaan'', zei de directeur Michail Piotrovsky van de Hermitage in Rusland donderdag.

Op de tentoonstelling gaan bezoekers eerst 'op audiëntie': ze maken kennis met het officiële hofleven met zijn ceremonies en protocol in het Winterpaleis, de winterresidentie van de tsaren in St. Petersburg. Een blikvanger is een troon uit 1797. Het van verguld houtsnijwerk gemaakte meubel is versierd met de dubbelkoppige adelaar, het wapen van de tsarendynastie.

Het tweede deel van de expositie verhaalt over de talrijke bals aan het hof. Onder andere japonnen, hoeden, schoenen en serviesgoed tonen hoe weelderig het er aan toe ging. Te zien zijn ook de gedecoreerde waaiers waarmee de gasten zichzelf koelte toewuifden en de vleugel waarop de 'grande polonaise' (de openingsdans) werd gespeeld.

''Uit de drie miljoen objecten die de Hermitage bezit, was het moeilijk kiezen'', aldus hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp. ''De verleiding was groot een kopie te maken van het Winterpaleis, maar dat kon natuurlijk niet. We hebben geprobeerd het met een knipoog te doen.

De Hermitage Amsterdam zal twee tentoonstellingen per jaar organiseren. Vanaf maart volgend jaar huisvest het museum schilderijen van Matisse en Picasso die ooit in het moedermuseum terecht zijn gekomen. De Nederlandse vestiging wordt vrijdagavond officieel geopend met een concert en een ballet, in aanwezigheid van koningin Beatrix en de Russische president Medvedev. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden