PlusFilm

Run Hide Fight maakt van een schietpartij op school een cliché

Elise van Dam
Run Hide Fight. Beeld
Run Hide Fight.

Run Hide Fight is een film die entertainment maakt van een schoolschietpartij. En daarmee is eigenlijk alles gezegd. Het 17-jarige buitenbeentje Zoe Hull (Isabel May) heeft zich net even teruggetrokken in de toiletruimte wanneer een witte ­bestelwagen de schoolkantine binnenrijdt en vier scholieren hun leeftijdsgenoten onder schot nemen. Terwijl Zoe zich nog staat druk te maken over het schoolgala, sleept een van bloed doordrenkt klasgenootje zich de toiletruimte binnen en sterft in haar armen.

Het is het akelig realistische startpunt van een film die zich het beste laat omschrijven als een misplaatste variant op Die Hard, met Zoe als John McClane. Ze hijst zich door ventilatieschachten en is de schutters te slim af met een aan groeiende ongeloofwaardigheid grenzende vindingrijkheid, totdat ze besmeurd met bloed, een geweer om de schouder, door de gangen hinkt als een volleerde actieheld. Als ze het moeilijk heeft, verschijnt haar overleden moeder aan haar zijde om haar moed in te spreken, een dampende kop koffie in de hand.

Intussen worden in de kantine alle vooroordelen die sinds het bloedbad op Columbine High School in 1999 aan dit soort schoolschietpartijen kleven (en destijds al grotendeels ontkracht werden) erdoorheen ­gejaagd. De schutters zijn gepeste buitenbeentjes, wanhopig om gezien en herinnerd te worden en, zo sleept de film er ook nog schaamteloos aan de haren bij, latent homoseksueel.

Regisseur Kyle Rankin gaf in een persbericht aan dat hij met zijn film het debat over vuurwapens in Amerika wilde aanzwengelen. Dat een ­actiefilm daar niet het beste middel voor is kan nog worden beschouwd als slecht inschattingsvermogen. Maar het is geen excuus voor de karikaturale schets van zowel daders als slachtoffers, de pijnlijk simplistische verbeelding van psychische aandoeningen en de opeenstapeling van kwalijke clichés.

Run Hide Fight

Regie Kyle Rankin
Met Isabel May, Eli Brown, Thomas Jane
Te zien op Pathé Thuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden