PlusBlikvangers

Ruimtestructuur: een verwijzing naar toenmalige bouwactiviteiten

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden?

Peter van Brummelen
Sinds 1998 staat Ruimtestructuur in het water.  Beeld Nosh Neneh
Sinds 1998 staat Ruimtestructuur in het water. Beeld Nosh Neneh

Ewerdt Hilgemann was nog een beginnende kunstenaar toen hij in de jaren zestig thuis in het Duitse Gelsenkirchen bezoek kreeg van leden van een Amsterdamse kunstcommissie. Hij kreeg het verzoek een beeld te maken dat het eerste kunstwerk in de openbare ruimte in de nieuwe woonwijk de ­Bijlmermeer zou worden.

Hoe kwamen de Amsterdammers terecht bij Hilgemann, die op dat moment alleen nog maar een soortgelijk beeld in Gelsenkirchen op zijn naam had staan? “In 1966 had ik geëxposeerd bij Riekje Swart op de Keizersgracht, wat toen echt een vooraanstaande galerie was. Mijn werk werd gekocht door belangrijke mensen en zo is het balletje gaan rollen. In 1970 ben ik van Duitsland verhuisd naar Nederland.”

Een jaar eerder werd in de Bijlmer zijn beeld Ruimtestructuur onthuld: een carré van zestien rode palen in een betonnen fundament. Het is niet moeilijk in die palen een verwijzing naar de toenmalige bouwactiviteiten in de buurt te zien. Hilgemanns beeld stond opgesteld bij het aanloopcentrum waar belangstellenden informatie konden krijgen over woningen in de hoogbouwflats (waarvan inmiddels een groot deel alweer is gesloopt).

Het terrein kreeg later bekendheid als de weide waar Surinaamse ‘vogelmannen’ bijeenkwamen om zangvogelwedstrijden te houden. In 1998 verhuisde Ruimtestructuur naar de huidige locatie: in het water van de Troepiaalsingel in het Nelson Mandelapark. Hilgemann was zeer ingenomen met de verhuizing, ook omdat het beeld toen grondig werd gerenoveerd. “Het was ondergescheten door vogels en er zat groene aanslag op.”

Voor de goede orde: het waren niet de twatwa’s (een Zuid-Amerikaanse vogelsoort) van de vogelmannen die het beeld hadden bevuild, want die komen hun kooitjes niet uit. De palen van Ruimtestructuur zijn sinds de verhuizing bovenop voorzien van pinnetjes die het Hollandse vogels beletten er plaats op te nemen.

Hilgemann vindt het mooi dat zijn beeld nu in het water staat. “Het spiegelende water geeft er een verrijking aan.” De 82-jarige Ewerdt Hilgemann, die in Amsterdam woont, gaat geregeld kijken bij zijn creatie. “Als er vrienden op visite zijn, doen we weleens een rondje Hilgemann. In Zuidoost heb ik ook een beeld in de buurt van het AMC staan. En er staat een werk van me voor het Hervormd Lyceum Zuid.”

Van Ewerdt Hilgemann is tot 8 november nog veel meer te zien op de aan hem gewijde overzichtstentoonstelling Work in Progress in het Kröller-Müller in Otterlo. “Er staat ook een model van Ruimtestructuur dat ik indertijd maakte van pvc-pijpen en hout.”

Sinds 1969
Kunstenaar Ewerdt Hilgemann
Waar Nelson Mandelapark

null Beeld Jet de Nies
Beeld Jet de Nies
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden