PlusAchtergond

Ruimteschip om te praten over ingrijpende gebeurtenissen

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

Beeldend kunstenaar-performer Eva Schippers bouwde een ruimteschip van restmateriaal van Amsterdammers. Ze wil er graag mensen ontvangen om te praten over levensveranderende gebeurtenissen.

Jan Pieter Ekker

Aan het begin van de coronacrisis las beeldend kunstenaar-performer Eva Schippers (40) een oproep waarin de Vondelbunker om leuke projecten vroeg. “Ze wilden geen verjaardagsfeestjes en dat soort dingen, maar als je iets tofs had dat wel kon, ondanks de coronamaatregelen, moest je je maar melden. Toen heb ik voorgesteld een ruimteschip te bouwen. Dat leek me een geschikt project voor deze kelder. Het is ambigue genoeg om het hier te doen.”

Terwijl ze bezig is de stoelen in haar ruimteschip te bekleden met grijze stof, vertelt Schippers – ze doet performances en maakt sculpturen, vaak in combinatie – dat ze zelf ook even moest googelen waar ze precies was terechtgekomen. “Ik ken deze plek al heel lang, maar ik was er nooit geweest want ik ben niet zo punk. Maar het is dus een vrijplaats voor artistieke en activistische projecten. Net voor de lockdown stond Rhythms of Resistance hier opeens keihard te drummen, een percussiegroep die vaak op demonstraties speelt. En gisteren ging er een duo uit zijn dak voor een concert dat gestreamd werd op Facebook – het wordt heel druk gebruikt.”

Schippers laat de boel de boel en loopt naar achteren. “Tijdens de Koude Oorlog was dit een schuilkelder. Kijk, hier is de oude zuiverings­installatie, met fietsen om ’m aan te drijven. Ik heb niet zoveel ervaring met atoombommen, maar ik vraag me af of dit afdoende was. Later, in de jaren 60, zat hier een alternatief poppodium. Pink Floyd heeft er nog opgetreden. Hier, op deze plek!”

Keukenmachine

Nu bouwt Schippers er dus een ruimteschip. Ze deed een oproep op haar Facebookpagina, waarin ze mensen uitnodigde materiaal te doneren voor haar project en/of langs te komen voor een gesprek. “Ik heb een week door Amsterdam gereden en heb de gekste en liefste mensen ontmoet. Iemand gaf me spulletjes van zijn overleden vader, ze zou het leuk vinden als ik die in mijn ruimteschip kon verwerken, omdat hij heel erg van scifi hield.”

Schippers kreeg verder een keukenmachine, lampenkappen, een achteruitkijkspiegel en een bel. Ze kreeg honderd jaar oude tuindeuren, een kapotte windmachine en van het Rembrandthuis (‘Daar werkte ik voor corona’) hout dat is gebruikt voor tentoonstellingen. Ook kon ze een deel ophalen van een ruimteschip dat is gebruikt voor een sciencefictionjeugdfilm die volgend jaar in de bioscopen verschijnt. “Maar dat ga ik denk ik niet gebruiken. Dat heeft iemand anders al bedacht; het is al een ruimteschip.”

De buitenzijde spoot ze wit en ‘beplaatte’ ze met rood folie, waarmee de Italiaanse kunstenaar Giorgio Andreotta Calò eerder de ramen van de Oude Kerk heeft beplakt. De binnenkant wordt grijs, en voor het ruimtescherm plaatst ze nog een scherm met een sterrenhemel. Net voor de lockdown was de Amsterdamse band MMIO-Pasjenten op bezoek, die had aangeboden een soundtrack voor haar op te nemen. “Die komt straks uit de boardradio.”

Philip K. Dick

Schippers onderzoekt of het – zoals ze had bedacht – mogelijk is om maximaal twee bezoekers per dag uit te nodigen in haar installatie, om te praten over levensveranderende gebeurtenissen. “Ik heb zoiets al eens eerder gedaan, nadat ik een auto-ongeluk had gehad. Ik heb toen een sculptuur gemaakt van een auto die helemaal kapot was; daar ben ik voor gaan zitten en toen heb ik gevraagd of er mensen waren die wilden praten over ongeluk dat hen was overkomen. Er schoven verbazingwekkend veel mensen aan, die allemaal gingen schetsen wat er was gebeurd; waar die auto vandaan kwam, waar zij waren, wat er vervolgens met hen gebeurde of met hun fiets. Mensen willen daar blijkbaar heel graag over praten.”

Voor haar ruimteschip liet ze zich inspireren door We Can Remember It for You Wholesale van scifi-auteur Philip K. Dick, over mensen die een trip naar Mars kopen. “Niet echt, maar een herinnering van een trip naar Mars. Ik zou het mooi vinden als mensen hier iets soortgelijks kunnen ervaren. Dat je even wordt opgetild uit de realiteit. Dat zou mooi zijn, want het is natuurlijk wel een verschrikkelijk rotjaar.”

Reserveren voor een gesprek in het ruimteschip kan via evaschippers.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden