Ruim 11 miljoen euro binnen voor Sulawesi

Met de actie Giro555 is ruim 11 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. In het televisieprogramma Pauw is bekendgemaakt dat de teller aan het eind van de avond op 11,2 miljoen euro stond.

ANP
Het belcentrum tijdens de nationale actiedag Nederland helpt Sulawesi. Beeld anp
Het belcentrum tijdens de nationale actiedag Nederland helpt Sulawesi.Beeld anp

De actiedag Nederland helpt Sulawesi was woensdagmiddag begonnen met een voorlopige opbrengst van bijna 6,1 miljoen euro. Dj Martin Garrix opende de inzamelingsdag. Premier Mark Rutte riep in een videoboodschap op te doneren.

Vanaf Sulawesi reageert Henriette Nieuwenhuis namens Giro555 opgetogen: "Een fantastische tussenstand. Dankzij al deze donaties kunnen we nog meer mensen helpen. Hulpverleners zijn hier met man en macht aan het werk. Ze delen schoon drinkwater en voedsel uit en zorgen voor onderdak."

Geven gul
In het actiecentrum Beeld en Geluid in Hilversum zitten tientallen bekende Nederlanders in een belpanel om donaties aan te nemen. Mensen geven gul, zegt 3FM-dj Angelique Houtveen.

"Er wordt een heleboel gebeld," zegt ook televisiepresentatrice Milouska Meulens. "Er zijn ontzettend veel mensen die zich het lot van de mensen op Sulawesi aantrekken. Maar er kunnen nog veel meer mensen bellen. We zitten er klaar voor. Ik vind het niet erg om hard te werken."

Radio- en televisiezenders besteden nog de hele avond aandacht aan Sulawesi. Er volgen nog optredens van Nick en Simon en Kris Kross Amsterdam en de Balinese dansgroep Bunga Rosi. Striptekenaar Peter van Dongen, winnaar van de Stripschapsprijs, is in Beeld en Geluid aan het tekenen. Zijn tekening van bewoners in de verwoeste stad Palu wordt woensdagavond geveild.

Door het openstellen van Giro555 willen de samenwerkende hulporganisaties zoveel mogelijk geld ophalen. Door het natuurgeweld zijn een paar duizend doden gevallen. Duizenden mensen worden nog vermist.

Noodhulp
"De schade die de aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben veroorzaakt is enorm en deze ramp verdient alle aandacht. Noodhulp is hard nodig en daarom zullen alle NPO-radiozenders en televisienetten woensdag verslag doen van de actie van Giro 555", aldus Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur NPO.

Actievoorzitter Marinus Verweij van Giro555 is blij met de steun van de NPO en alle andere initiatieven van bedrijven en particulieren in het land. "Het is hartverwarmend om te zien dat er zoveel betrokkenheid bij de slachtoffers op Sulawesi is."

Ook Martin Garrix zit in het belpanel. Beeld anp
Ook Martin Garrix zit in het belpanel.Beeld anp
Peter R. de Vries in het belpanel. Beeld anp
Peter R. de Vries in het belpanel.Beeld anp

Het drama op Sulawesi

Het officiële dodental van de aardbeving en tsunami op Sulawesi is gestegen tot 2010. Reddingswerkers in Indonesië hebben dinsdag hun zoektocht naar slachtoffers opgevoerd, om nog zoveel mogelijk lichamen te kunnen bergen.

De Indonesische dienst voor rampenbestrijding liet eerder al weten dat komende donderdag de zoektocht naar vermisten wordt stopgezet. Mogelijk wordt nog wel op beperkte schaal naar slachtoffers gezocht, maar van grootschalige zoektochten met veel mensen en zwaar materieel zal geen sprake meer zijn.

De ramp voltrok zich in het noordwesten van het eiland en verwoestte onder meer een groot deel van de stad Palu. Daar is ook een wijk door de aarde verzwolgen. Op het Indonesische eiland worden mogelijk nog 5000 mensen vermist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden