PlusMuziekrecensie

Rufus Wainwright straalt een ongekende tevredenheid uit

Rufus Wainwright, Unfollow the rules Beeld
Rufus Wainwright, Unfollow the rules

De carrière van Frank Sinatra leek allang over zijn hoogtepunt heen toen de zanger in de jaren vijftig onderdak vond bij platenmaatschappij Capitol. Als veertiger nam hij er de albums op die allerwegen als zijn beste werk worden gezien.

Leonard Cohen, ook zo’n geval. Leek voor altijd vast te zitten aan zijn sixtiesmuziek. Maar aan het begin van de 21ste eeuw, hij was al halverwege de zestig, hervond hij zijn inspiratie en begon hij aan een glorieus tweede deel van zijn carrière.

Toeters en bellen

Het zijn mannen door wie Rufus Wainwright zich graag laat inspireren. De Amerikaans-Canadese singer-songwriter werd woensdag 47 jaar. Dat is een leeftijd waarop je je als popmuzikant kunt afvragen of het publiek nog wel op je zit te wachten, maar met Unfollow the rules hoopt Wainwright, net als Sinatra en Cohen dat zo charmant deden, te beginnen aan wat hij het ‘tweede bedrijf’ van zijn carrière noemt.

Unfollow the rules is ook Rufus Wain­wrights eerste popalbum in acht jaar. Het in 2016 verschenen Take all my loves bevatte door hem op muziek gezette sonnetten van Shakespeare. En Prima Donna, het dubbelalbum dat daar in 2015 aan voorafging, was een registratie van de door Wain­wright geschreven opera van die naam.

Hij is de eerste om toe te geven dat hij met die projecten misschien wat veel vroeg van de fans die hem vooral bewonderen als popmuzikant.

Met Unfollow the rules gaan we back to the basics – waarbij er bij Rufus Wainwright evengoed nog een hoop toeters en bellen aan te pas komen, want theatraliteit blijft een wezenskenmerk van zijn muziek. Daar moet wel direct aan worden toegevoegd dat Wainwright op zijn negende studioalbum een ongekende tevredenheid uitstraalt.

Huiselijk geluk

Een gevorderde veertiger is hij als gezegd, maar van een midlifecrisis heeft hij allerminst last. Hij is gelukkig getrouwd (met de man met wie hij al dertien jaar samen is), geniet van het vaderschap (de titel Unfollow the rules is gebaseerd op een uitspraak van de nu negenjarige Viva) en bewoont in Los Angeles een mooi huis in Laurel Canyon. In de seventies was dat de buurt voor hippe singer-songwriters.

In Laurel Canyon schreef Graham Nash in de tijd dat hij daar samenwoonde met Joni Mitchell Our house. Voor zijn man Jörn zingt Rufus Wainwright nu Peaceful afternoon, ook zo’n lieflijk liedje, maar dan in de stijl van Joni Mitchell. Op het met sterproducer Mitchell Froom en doorgewinterde sessiemuzikanten opgenomen Unfollow the rules is huiselijk geluk een terugkerend thema.

Heel romantisch allemaal, maar week of zijig wordt het geen moment. Daarvoor bevatten de teksten net iets te veel onverwachte wendingen en venijnigheidjes. Zoals Wainwright zingt in Peaceful afternoon: mooi, al die seks, maar de keuken moet ook worden opgeruimd.

Pop

Rufus Wainwright
Unfollow the rules
(BMG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden