Plus

Ruf 'geroerd' door steun in onderzoek

Beatrix Rufs vertrek als artistiek directeur van het Stedelijk Museum was een 'vermijdbaar noodlottig ongeval met ernstige gevolgen'. Ruf is opgetogen over deze conclusie uit een rapport, toezichthouders zijn opgestapt.

Kees Keijer
Uit een nieuw rapport blijkt dat de Raad van Toezicht het ontslag van Beatrix Ruf niet had hoeven accepteren. Beeld anp
Uit een nieuw rapport blijkt dat de Raad van Toezicht het ontslag van Beatrix Ruf niet had hoeven accepteren.Beeld anp

"Ik ben heel blij dat de onafhankelijke onderzoekers mij volledig hebben vrijgepleit," zegt Beatrix Ruf, voormalig artistiek directeur van het Stedelijk Museum. Ze reageert op het ­onderzoek door oud-advocaat Sjoerd Eisma en oud-rechter Jan Peeters naar haar functioneren, dat gisteren aan het college van b. en w. is gepresenteerd.

Ruf: "In tegenstelling tot de verhalen in de media ben ik volgens de onafhankelijke onderzoekers altijd integer geweest, waren alle nevenfuncties akkoord, en runde ik geen kunstadvies- bedrijf on the side. Maar boven alles was ik het diepst geroerd door de vaststelling dat ik mij altijd met hart en ziel heb ingezet voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Want zo was het."

Noodlottig
Ruf nam op 17 oktober 2017 ontslag bij het Stedelijk Museum na publicaties over ­neven-­inkomsten. Ze zou bijverdiensten van 437.000 euro hebben verzwegen, waardoor deze niet in de jaarverslagen terechtkwamen. Maar volgens het rapport van de twee onderzoekers was het vertrek van Ruf een 'vermijdbaar noodlottig ongeval met ernstige gevolgen voor het museum'.

Ruf was transparant
Het rapport stelt dat Ruf al tijdens de sollicitatieprocedure nauwkeurig inzicht heeft gegeven in de functies die zij toen naast haar directoraat van de Kunsthalle Zürich vervulde.

Na haar aanstelling stelde ze de toenmalige voorzitter van de Raad van Toezicht Alexander Ribbink vaak mondeling op de hoogte van haar bijverdiensten. Die deed vervolgens weinig moeite om de rest van de raad op de hoogte te stellen.

Tijdens de Ruf-crisis was Ferdinand Grapperhaus voorzitter van de Raad van Toezicht, de huidige minister van Justitie en Veiligheid. Het rapport vindt dat de Raad van Toezicht slordig met de ontstane crisissituatie omging. Na het opstellen van een conceptrapport over de bijverdiensten van Ruf werden verregaande conclusies getrokken.

Ontslag
Ruf besloot ontslag te nemen, maar de onderzoekers vragen zich af waarom de Raad van Toezicht dit ontslag zondermeer accepteerde. De toenmalige wethouder Kajsa Ollongren had erop gewezen dat de directeur zich diende te houden aan de Governance Code Cultuur. Daardoor ontstond bij de leden van de Raad van Toezicht het beeld dat ze geen andere keus hadden dan het ontslag van Ruf te accepteren.

Ten onrechte, aldus de onderzoekers. "Het zelf genomen ontslag van mevrouw Ruf na raadpleging van haar advocaat was een zwaarwegend feit voor de Raad, maar geen feit waarop mevrouw Ruf niet zou kunnen terugkomen als de Raad daarop met kracht van argumenten zou hebben aangedrongen."

Kritiek
De onderzoekers hebben ook harde kritiek op de opstellers van het voorlopige rapport, Ferdinand Grapperhaus en Madeleine de Cock Buning. Zij hadden het concept, voordat dit aan de andere leden van Raad van Toezicht werd gestuurd aan Ruf moeten voorleggen.

'Niet ter goedkeuring, maar om haar de gelegenheid te bieden hen op fouten te wijzen of kanttekeningen te maken bij de in het rapport opgenomen feiten en haar eigen handelen te verduidelijken.' Zo hadden onnodige misverstanden en verkeerde gevolgtrekken kunnen worden voorkomen.

Nieuw reglement
Het Amsterdamse College van Burgemeester en Wethouders ondersteunt de conclusies van het onderzoek en omarmt de aanbevelingen die worden gedaan. Het college zal voortaan de leden van de Raad van Toezicht benoemen. De selectie en benoeming van deze leden zal ook in een nieuw reglement vastgelegd worden.

Reactie op rapport
Maandag kwam de Amsterdamse Kunstraad met het rapport Het museum als dynamisch geheugen, dat gaat over de toekomst van het Stedelijk Museum. Dat advies staat los van het onderzoek voor de gemeente.

Katja Weitering, een van de auteurs van het rapport, vertelde in Het Parool dat Beatrix Ruf zich grotendeels kon vinden in de conclusies van het rapport. Er was zelfs sprake van veel herkenning, zoals het centraal stellen van de collectie in de presentatie van het museum.

Na het verschijnen van het rapport hebben drie leden van de Raad van Toezicht hun vertrek aangekondigd. Het gaat om waarnemend voorzitter Madeleine de Cock Buning, Jos van Rooijen en Rita Kersting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden