Han Lips kijkt TV

RTL4 heeft leedshows vervangen door positivoprogramma’s

Briljant!, RTL 4. Beeld
Briljant!, RTL 4.

RTL 4 is op de positieve toer. Het zal de hand van Peter van der Vorst zijn. Als directeur heeft hij rigoureus een streep gehaald door de steeds weer op leedvermaak uitlopende hulptelevisie van voorganger Erland Galjaard. Vorige week startte al de oude vertrouwde datingshow Op goed geluk en het nieuwe Goed voor elkaar. Gisteravond begon Briljant! Alleen maar positivo-programmatitels – dat is vast geen toeval.

In Goed voor elkaar treft Frans Bauer mensen die goed doen voor de samenleving. Hij vloog mee met een traumateam dat uitrukte om een baby te reanimeren. Toen hij daarna de totaal overrompelde ouders kon feliciteren, hield hij het niet droog, vertelde hij bij Jinek.

Lips warmde ook het hart aan de helikopter vol keien voor de maatschappij, maar was tegelijk met zijn gedachten bij de ouders. Dat moet ze toch rauw op het dak zijn gevallen: de oud-presentator van Bananasplit die op zo’n heikel moment opstoomt met draaiende camera.

Bij Briljant! was de sfeer ook helemaal toppiejoppie en hyperpositief. Het is een wedstrijd voor uitvinders, maar dan met vondsten die Nederland ‘beter, schoner en socialer’ maken, gesponsord door de Goede Doelen Loterijen.

En dus keken we een uur lang naar wereldverbeteraars die op plekken zonder schoon drinkwater urine kunnen omzetten in thee. De winnaar had een shirt bedacht dat kinderen met astma leert hun ademhaling te beheersen. Bijna vloog de juichende presentator John Williams een maker van ‘kweekvlees’ om de hals. “Dit is toch de holy grail?” Ja, dacht Lips. En de holy grill.

De jury behandelde zelfs de grootste luchtfietsers met alle egards, maar erg spannend werd het niet voor de 576.000 kijkers. Eens kijken hoe lang RTL4 zo positief en opbouwend blijft. Met leedshow Help, mijn man is klusser trok John Williams soms drie keer zoveel kijkers.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden