RTL Nederland schrapt banen, gooit het roer om

RTL Nederland gaat de oude zendergerichte aanpak loslaten. Het is een ingreep die ook banen kost, maar hoeveel is nog niet duidelijk.

null Beeld anp
Beeld anp

Het mediabedrijf zegt zich meer te gaan richten op "een hechte relatie en directe interactie" met de consument. Dat moet via elk denkbaar kanaal en zelfs buiten het scherm gebeuren.

Wat onder meer gaat veranderen is dat streamingdiensten als Videoland en RTL XL worden samengevoegd in één platform.

Volgens topman Sven Sauvé bestaat er bij veel Nederlanders behoefte om één plek te hebben waar je alles kunt zien en waar veel aandacht is voor Nederlandse content.

Gedwongen ontslagen
De herstructurering betekent ook dat er allerlei managementlagen verdwijnen en afdelingen worden samengevoegd. Ook ontstaan nieuwe bedrijfsonderdelen, met name op het vlak van technologie en data.

De arbeidsplaatsen die komen te vervallen moeten in eerste instantie verdwijnen via natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Een woordvoerster kon nog niet aangeven om hoeveel banen het gaat. "Dat gebeurt pas in een latere fase," liet ze weten.

Topvrouw
Het bedrijf verwacht vóór de zomer duidelijkheid te kunnen geven aan zijn medewerkers over individuele gevolgen van de plannen.

RTL trekt tegelijkertijd ook veel nieuw talent aan op het gebied van data, technologie, creatie en marketing.

Bij RTL Nederland werken circa achthonderd mensen in vaste dienst.

Eerder deze week stapte financieel topvrouw Vivienne de Leeuw nog per direct op. Zij kon zich volgens RTL niet vinden in de nieuwe plannen.

Lees ook: Erland Galjaard bracht RTL megasucces en heftige kritiek

RTL Nederland

Het in 1996 opgerichte RTL Nederland is onderdeel van het Luxemburgse televisieconcern RTL Group, dat ook actief is in onder meer Duitsland, Frankrijk, België en Spanje.

RTL Group is ook moederbedrijf van televisieproductiebedrijf FremantleMedia. RTL Group is dochteronderdeel van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

Hoofdkantoor: Hilversum
Topman: Sven Sauvé. Hij volgde in juli 2017 Bert Habets op als bestuursvoorzitter van RTL Nederland. Habets is topman van RTL Group.
Werknemers: circa 800

RTL Nederland heeft televisiekanalen als RTL 4, 5, 7, 8, RTLZ en RTL Telekids, plus onlinestreamingsdienst Videoland.

Succesvolle programma's: RTL Boulevard, Goede Tijden, Slechte Tijden, RTL Nieuws, The Voice Of Holland, Holland's Got Talent, Voetbal Inside, Expeditie Robinson, darts en UEFA Europa League

Financiële gegevens RTL Nederland: omzet bedroeg 475 miljoen euro in 2017, met een bedrijfsresultaat van 87 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden