RTL: Martijn Koning heeft grens overschreden met ‘roast’ Baudet

Zowel binnen RTL als bij een aantal kijkers van de talkshow Jinek is onvrede ontstaan over een programma-onderdeel waarin FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond op de hak werd genomen door cabaretier Martijn Koning.

ANP
FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond tijdens Jinek. Beeld RTL
FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond tijdens Jinek.Beeld RTL

Koning grapte onder andere over het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie en Baudets uitspraken over ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk. Daarop verliet Baudet voortijdig de uitzending.

RTL en de redactie van Jinek distantiëren zich van de inhoud van de bijdrage van de cabaretier. Dat laten de zender, het programma en Eva Jinek zelf vrijdag weten in een reactie. “Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet op te laten treden. Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd,” stellen zij.

‘Grens overschreden’

RTL en Jinek stellen met klem ‘het vrije woord een groot goed te vinden’. “Desondanks is ons inziens hier een grens overschreden en distantiëren wij ons volledig van de inhoud van de bijdrage van Koning. In de afsluiting kon hier onvoldoende op worden gereageerd.” Jinek heeft na de uitzending onmiddellijk contact opgenomen met Thierry Baudet om excuses te maken. “Het was een goed gesprek,” aldus RTL.

Floor Bremer, politiek verslaggever van RTL Nieuws die Baudet eerder tijdens de uitzending interviewde, nam naderhand via Twitter al afstand van het optreden van de cabaretier. “Ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud.”

Baudet heeft niet gereageerd op Koning of zijn weglopen. Wel uitte hij zijn onvrede over een onderdeel in de uitzending waarin zijn ex-partijgenoot Theo Hiddema sprak van ‘racistische drek’ in appjes die rondgingen in appgroepen van de partij. Hiddema verklaart tegen Jinek-verslaggever Jaïr Ferwerda dat Baudet deze appjes inderdaad heeft verstuurd. Dat was ook de reden dat de nummer 2 van de partij vertrok.

Hiddema had ook kritiek op het programma omdat een positieve uitspraak van hem over Baudet niet werd uitgezonden. “Onvermeld is kennelijk gebleven dat ik ook heb gezegd dat ik Baudet heb leren kennen als een onbekommerd mensenkind dat te vrolijk in het leven staat om mensen vanwege een kleurtje te kunnen bejegenen. Zoveel bekrompenheid is hem vreemd,” aldus Hiddema op Twitter.

Zowel binnen RTL als bij een aantal kijkers van de talkshow Jinek is onvrede ontstaan over een programma-onderdeel waarin FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond op de hak werd genomen door cabaretier Martijn Koning. Beeld RTL
Zowel binnen RTL als bij een aantal kijkers van de talkshow Jinek is onvrede ontstaan over een programma-onderdeel waarin FVD-lijsttrekker Thierry Baudet donderdagavond op de hak werd genomen door cabaretier Martijn Koning.Beeld RTL
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden