RTL haalt 'transgendergrap' Voetbal Inside niet offline

RTL laat het fragment uit de uitzending van Voetbal Inside waarin de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck belachelijk wordt gemaakt wel op de website en in de app staan, zo meldt een woordvoerder maandag.

ANP
René van der Gijp met een pruik tijdens de uitzending van Voetbal Inside. Beeld RTL
René van der Gijp met een pruik tijdens de uitzending van Voetbal Inside.Beeld RTL

De zender meldde zondag dat de drie analisten worden aangesproken op de 'grap'.

René van der Gijp verscheen met een pruik en stelde voortaan als 'Renate' door het leven te gaan. Johan Derksen verklaarde daarop transgenders raar te vinden.

RTL vindt dat "de mannen alle ruimte krijgen voor hun mening maar dat betekent niet dat je van alles een grap moet maken".

Derksen
Op sociale media werd RTL zondag hypocrisie verweten omdat het bewuste fragment nog wel in de RTL-app en op sociale media wordt gedeeld. "Mensen kunnen het fragment toch wel vinden," stelt de zegsman. "Op deze manier kunnen kijkers ook zelf een beeld en een oordeel vormen over de uitzending."

Johan Derksen meldde in De Telegraaf nog steeds achter de 'grap' te staan. "Als de zender zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het bedrijf mij van de buis halen," stelt hij.

RTL wil hierop niet reageren voordat het gesprek met de analisten heeft plaatsgevonden.

Het fragment leidde tot veel woede. Homobelangenorganisatie COC eiste zaterdag dat de sponsoren van het programma zich zouden uitspreken over de kwestie.

Sponsors
In december dreigden hoofdsponsoren Heineken en Gillette al weg te lopen vanwege de vermeend homofobe, seksistische en racistische grappen die aan tafel werden gemaakt. Uiteindelijk bonden de sponsoren in en veranderde er niets.

Ook de politiek mengt zich in de kwestie. PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij de oproep van het COC.

De VVD vindt dat de grap misplaatst was en stelt "dat de mannen hun podium beter kunnen gebruiken om acceptatie van lhbt'ers onder de aandacht te brengen". Dat is ook het standpunt van de KNVB. De voetbalbond probeert al jaren een lans te breken voor acceptatie van lhbt'ers in de sportwereld.

Sponsor: grap Voetbal Inside smakeloos

De Totoen Gillette, twee van de drie sponsors van het programma Voetbal Inside, nemen nadrukkelijk nadrukkelijk afstand van de 'grap' die René van der Gijp, Johan Derksen en Wilfred Genee vrijdag in het programma maakten over transgenders.

"We vonden het optreden van Van der Gijp ronduit smakeloos en we nemen met klem afstand van alle kwetsende grappen", stelt een woordvoerder van de Toto. "We snappen ook niet wat dit met voetbal te maken heeft. Wij zijn sponsor van het programma omdat het over sport gaat. Dit is ook de mededeling die wij aan RTL hebben overgebracht vandaag."

Gillette laat maandag in een verklaring weten "geen enkele boodschap in het programma te ondersteunen die mensen kwetst vanwege hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele oriëntatie. We wachten daarom het gesprek af dat RTL met de makers heeft." Volgens Gillette vindt dit gesprek maandagmiddag plaats.

De laatste sponsor, Heineken, heeft nog geen reactie gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden