PlusNieuws

RTL haalt alle Voice-programma’s van de buis

Naast talentenshow The Voice of Holland worden ook de programma’s The Voice Kids en The Voice Senior voor onbepaalde tijd stopgezet. ‘Alle merken rond The Voice zijn opgeschort tot er meer duidelijkheid is,’ meldt RTL.

Het Parool
The Voice of Holland raakt snel grote sponsors kwijt. Beeld ANP
The Voice of Holland raakt snel grote sponsors kwijt.Beeld ANP

Het programma ligt onder vuur vanwege berichten over ongewenst gedrag achter de schermen. Producent ITV heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de aantijgingen, die donderdag worden behandeld in het BNNVara-programma Boos.

Bandleider Jeroen Rietbergen bekende dit weekeinde dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ‘contact van seksuele aard’ met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Tegen jurylid Ali B. is aangifte gedaan van grensoverschrijdend gedrag. Hij ontkent.

Externe onderzoekers ingehuurd

Producent ITV roept slachtoffers en getuigen van ongepast gedrag rond The Voice op zich te melden. Dat kan bij externe onderzoekers die zijn ingehuurd door de organisatie. Het programma raakt in snel grote sponsors kwijt. Na T-Mobile maakten ook Isla pastilles, supermarktketen Lidl en Renault Nederland bekend te stoppen met The Voice.

‘Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan – of werkt aan – onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden,’ luidt een verklaring van de producent. Het onderzoek wordt geleid door advocatenkantoor Van Doorne.

ITV zegt voorlopig de prioriteit te leggen bij het ‘opbouwen van een compleet beeld van wat er is gebeurd’. ‘We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van – of getuige is geweest van – ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken.’

Voor alle meldingen heeft Van Doorne een speciale, beveiligde webpagina aangemaakt waarop slachtoffers (anoniem) hun verhaal kunnen doen.

‘Ongelofelijke klootzak’

Linda de Mol heeft na alle ophef haar relatie met Jeroen Rietbergen verbroken, liet ze maandag weten op haar eigen website. Ook legt ze al haar werkzaamheden de komende tijd neer. ‘In de hoop dit een plek te kunnen geven. Ik vraag iedereen mijn gezin met rust te laten.’

Johnny de Mol noemde Rietbergen, de voormalige vriend van zijn tante, maandag in zijn SBS6-talkshow HLF8 ‘een ongelooflijke klootzak’. De presentator kenschetste hem als ‘een lul de behanger’. “Maar tegelijkertijd moet ik erbij zeggen: we houden ook van hem.”

De presentator vindt het verschrikkelijk voor de mensen ‘die met deze misdragingen in aanraking zijn gekomen’. Tegelijkertijd vind hij het ook vervelend ‘voor de andere partij’. “Dat staat heel dicht bij mij. Ik snap dat dat niet in verhouding staat tot het verdriet van de betrokkenen.”

Waylon en Glennis Grace nog niet weg

Van de juryleden van The Voice of Holland meldde zangeres Anouk zondag per direct te stoppen. Glennis Grace en Waylon volgen dat voorbeeld voorlopig nog niet. Waylon, sinds 2016 aan het programma verbonden, zegt dat hij wacht met reageren tot de uitzending van Boos donderdag. Zijn manager laat het verder bij Waylons eerdere verklaring van zaterdag waarin hij stelde dat hij er niks mee te maken heeft.

Ook Glennis Grace, die in het huidige seizoen debuteerde als coach, wil voorlopig niets meer kwijt. “Glennis heeft via sociale media aangegeven dat ze erg geschrokken is door de berichten en dat ze het heel goed vindt dat dit onderzocht wordt. Ze heeft ook gezegd dat ze niet weet wat ze er verder over moet zeggen en dat ze ook niet precies weet wat er is gebeurd,” aldus haar woordvoerder.

Kabinet wil seksueel grensoverschrijdend gedrag aanpakken bij de omroepen

Het kabinet wil seksueel grensoverschrijdend gedrag en ongezonde afhankelijkheidsrelaties aanpakken bij de omroepen. Staatssecretaris Gunay Uslu zegt dit in een reactie op het schandaal dat zich ontrolt bij The Voice van RTL.

Uslu wacht een onderzoek af van de Raad voor Cultuur naar grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector. Dat advies wil ze aangrijpen om wantoestanden aan te pakken in omroepland.

Uslu: “Het is belangrijk dat RTL nu extern onderzoek laat doen naar de gang van zaken. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance. Mensen die hier slachtoffer van zijn, verdienen onze steun en aandacht. Grensoverschrijdend gedrag is een grove inbreuk op de veiligheid en heeft enorme impact op slachtoffers. Zij die zich grensoverschrijdend gedragen, moeten worden aangepakt.”

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten dat het Openbaar Ministerie eerst aan zet is, voordat het ministerie mogelijk tot actie overgaat. “Aangifte doen is belangrijk, want dan kan het OM ermee aan de slag,” aldus de woordvoerder.

De Raad voor Cultuur is vorig jaar al begonnen met een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sectoren, naar aanleiding van onder meer misstanden op theater- en modescholen. Het onderzoek is naar verwachting voor de zomer klaar.

Volgens een woordvoerder bekijkt de commissie het onderwerp in de volle breedte, dus ook bij het deel van de entertainmentindustrie dat voor televisie werkt. De Raad bekijkt alle ontwikkelingen ‘met belangstelling’, maar reageert niet op incidenten, aldus de zegsman.

Minister van Staat Winnie Sorgdrager zit de onderzoekscommissie voor, die ook advies moet uitbrengen over hoe genoemd ongewenst gedrag in de kunst- en cultuurwereld in de toekomst moet worden tegengegaan. Toenmalig demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven vroeg de raad er al in juni om.

Zaterdag werd bekend dat The Voice voorlopig wordt stilgelegd vanwege berichten over seksueel wangedrag tegen deelnemers door bandleider Jeroen Rietbergen en jurylid en rapper Ali B. Rietbergen heeft inmiddels bekend. Tegen Ali B is aangifte gedaan. Hij spreekt de aantijgingen tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden