Temptation Island draait volledig op seks,  drank en pogingen tot vreemdgaanderij.

PlusAnalyse

RTL-baas ‘schrikt zich kapot’ van De Villa. Hoe geloofwaardig is dat?

Temptation Island draait volledig op seks, drank en pogingen tot vreemdgaanderij.Beeld RTL/Stefanie Lisabeth

RTL stopt met het uitzenden van ‘guilty pleasure-tv’. Peter van der Vorst is zich ‘kapot geschrokken’ over aanrandingen in De Villa. Maar werkelijk verbaasd kan hij toch niet geweest zijn.

Er was alcohol in het spel geweest, zei RTL-baas Peter van der Vorst verontwaardigd. Bijna een week nadat in het programma De Villa te zien was geweest dat een mannelijke deelnemer een stomdronken deelneemster betastte terwijl zij sliep, en twee weken nadat een vrouw in datzelfde programma werd besprongen door een man, terwijl ze meermaals aangaf daar geen zin in te hebben, sprak Van der Vorst zijn afschuw uit over de show.

Drank- en seksfestijn

Iedereen die hierbij betrokken was, zowel bij RTL als bij productiebedrijf Blue Circle, moest zich ‘kapot schamen’, vond hij. Van der Vorst kondigde ook ferme maatregelen aan: er komt een extern onderzoek, er zijn medewerkers op non-actief gezet en op de zenders van RTL en op Videoland worden alle ‘guilty-pleasure-­programma’s’ opgeschort. Dus zullen nieuwe reeksen van Temptation Island, Free Love Paradise en De Villa noch op televisie, noch op Videoland te zien zijn.

Hoe oprecht de verontwaardiging van Van der Vorst is, valt niet te zeggen, maar zijn timing suggereert dat hij de afgelopen jaren weinig televisie heeft gekeken. Al jaren zendt RTL programma’s uit waarbij groepen schaars geklede jongeren in warme oorden bijeen worden gezet in de hoop dat zij zich te buiten gaan aan drank en seks. In De Villa slapen de mannelijke en vrouwelijke deelnemers verplicht in één bed, in shows als Temptation Island worden stelletjes die uit elkaar zijn gehaald aangespoord om ‘de temptation aan te gaan’ en het bed in te duiken met een van de ‘verleiders’.

Alcohol speelt een cruciale rol in de formats. Een van de programma’s die RTL5 uitzendt heet nota bene Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Hoe verbaasd kan Van der Vorst dan zijn geweest dat er in De Villa alcohol in het spel was?

‘Niet best’

Van der Vorst, die sinds begin dit jaar de scepter zwaait bij RTL, stelde gisteren vast dat binnen RTL een ‘ethisch kompas’ ontbreekt. Dat inzicht lijkt vooral ingeven door veranderende maatschappelijke opvattingen en de discussie over #MeToo. Pas toen op sociale media ophef ontstond over de misstanden in De Villa voelde RTL zich genoodzaakt in actie te komen.

Uit een intern onderzoek bleek dat er bij RTL en bij de producent ‘grote fouten’ zijn gemaakt. Wat die fouten precies zijn, wilde Van der Vorst niet zeggen. Presentator Tim Hofman zegt dat hij het meisje dat is aangerand, heeft gesproken en dat het er achter de schermen bij het programma ‘niet best’ aan toegaat. Donderdag zendt Hofman het gesprek uit in zijn show #BOOS.

Productiemaatschappij Blue Circle, dat ook programma’s als RTL Boulevard, Heel Holland Bakt en Boer Zoekt Vrouw maakt, liet in een verklaring weten ‘nooit de intentie te hebben gehad om deelnemers te beschadigen’. Dat klinkt nobel, maar gaat voorbij aan de essentie van het genre ‘guilty pleasure-tv.’

Denk aan Barbie

Daarin is het juist de bedoeling dat de deelnemers grenzen overschrijden. Vorig jaar liep een seizoen van Temptation Island in de soep toen geen van de deelnemers zijn of haar partner bedroog. Kijkers klaagden dat het saai was, de presentatoren probeerden de deelnemers op te jutten om over de schreef te gaan.

Het is de vraag of het blijft bij een stop op ­programma’s rond seksuele verleiding. Ook bij reality-tv – denk aan Samantha ‘Barbie’ de Jong, die kampt met drugsverslaving en zelfmoordpogingen deed – en zelfhulptelevisie lijkt het belang van de smalende televisiekijker te prevaleren boven dat van de gefilmde.

Als Van der Vorst een ethisch reveil wil, doet hij er goed aan nog eens kritisch naar al zijn programma’s te kijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden