Plus

'Roze' entree bij Van Gogh Museum: 'Zie het als een gebaar'

Wie deze dagen het Van Gogh Museum bezoekt, maakt een 'roze' entree op een 3D-straattekening van de Yellow Brick Road uit de film The Wizard of Oz.

Directeur Axel Rüger opende de Yellow Brick Lane, samen met hond 'Toto' en 'Dorothy'. Beeld anp
Directeur Axel Rüger opende de Yellow Brick Lane, samen met hond 'Toto' en 'Dorothy'.Beeld anp

Het was een code. "Are you a friend of Dorothy?"

Met deze vraag peilden Amerikaanse homoseksuelen van de jaren dertig tot zestig of de man of vrouw waarmee ze spraken ook op hetzelfde geslacht viel.

The Wizard of Oz
Het was een verwijzing naar de film The Wizard of Oz (1939), waarin Judy Garland als Dorothy uit Kansas verdwaald raakte in het magische land Oz, samen met haar hond Toto. Garland groeide uit tot een homo-icoon, een moeder voor de homogemeenschap in de Verenigde Staten.

De expressieve film, die de nadruk sterk legde op 'jezelf mogen zijn' sprak enorm tot de verbeelding. De dag na Garlands overlijden in 1969 braken in New York de Stonewallrellen uit: een groep travestieten accepteerde het getreiter door politieagenten niet langer en verdedigde hun café Stonewall in Greenwich Village met geweld. Het was de geboorte van wat later de Gay Pridebeweging zou worden.

Emerald City
"Zie het als een vrolijk, maar inhoudelijk gebaar," zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. Bij de ingang opende hij donderdag huppelend, in het gezelschap van een Dorothylookalike en een hond, de 3D-straattekening van de Yellow Brick Road. In The Wizard of Oz leidt deze weg Dorothy en haar vrienden naar Emerald City, waar de tovenaar van Oz woont die ze hopelijk thuis kan brengen.

"Met dit gebaar wil het Van Gogh Museum laten zien de breed gedragen idealen van de EuroPride te ondersteunen. We zijn een Amsterdams museum, en willen dit grote Amsterdamse evenement graag uitdragen," zegt Rüger.

Hij geeft ruiterlijk toe dat Van Gogh op geen enkele manier op homoseksualiteit kan worden betrapt, maar dat geeft volgens hem niet.

"We zijn een groot cultureel instituut, en het is belangrijk dat ook wij deze waarden uitdragen. Daarnaast is de gele weg toch nog een verwijzing naar Van Gogh. Mensen associëren, mede door zijn zonnebloem, geel heel erg met hem."

Regenboogvlaggen
Volgens Rüger helpt het Van Gogh Museum op deze manier de EuroPride de komende tien dagen onder alle bezoekers onder de aandacht te brengen: "Wij trekken, anders dan andere musea in de stad, een heel internationaal publiek. Ook uit regio's waar Gay Pride ver te zoeken is."

"Als je niet bekend bent met het verschijnsel, kun je ondanks de regenboogvlaggen nog best missen wat voor evenement er in de stad gaande is. Wij kunnen het nu op een speelse en zachtmoedige manier onder de aandacht brengen."

Volgens Rüger hebben culturele instellingen een rol te vervullen tijdens de Pride: "Ik vind dat instellingen die traditioneel een lhbt-publiek trekken, culturele instellingen dus, deze bezoekers een steuntje in de rug mogen bieden, zeker in deze tijd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden