Rouvoet: geen overheidsingrijpen tegen kindertv

DEN HAAG - Een uitzendverbod voor tv-programma's gericht op baby's en kinderen tot drie jaar zoals in Frankrijk, komt er in Nederland niet. ''Dat is niet iets wat wij overwegen'', zei minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Hij zette zich af tegen overheidsingrijpen. Ouders zijn volgens Rouvoet verantwoordelijk voor hun kinderen en dat geldt ook hun kijkgedrag.

De Franse overheid is bang dat ouders de babytelevisie gebruiken als gemakkelijke manier om hun kind stil te houden dan wel te krijgen. Franse experts zijn bang dat kinderen hierdoor worden gehinderd in hun ontwikkeling.

Televisie speciaal gericht op kinderen kan bij peuters vanaf twee jaar een positief effect hebben op hun ontwikkeling, stelt hoogleraar Pedagogie Louis Tavecchio van de Universiteit van Amsterdam (gespecialiseerd in kinderopvang).

Tavecchio is zelf betrokken bij peutertelevisie die onder meer door Teleac wordt ontwikkeld. Onderzoek heeft volgens hem uitgewezen dat de pedagogisch verantwoorde televisie niet nadelig is voor kinderen en misschien zelfs positief is. Hij noemt het 'belachelijk' om baby's van een paar weken oud voor de televisie te zetten, simpelweg om ze bezig te houden. Maar wetenschappelijk is dat niet te staven, erkent hij. Hem is geen onderzoek bekend naar de gevolgen van televisiekijken bij baby's.

De wetenschappelijke kennis over de vraag wat goed, minder goed en slecht is voor de ontwikkeling van kinderen, is volgens de pedagoog nog volop in ontwikkeling. ''Sommige ouders en begeleiders kijken samen met hun peuters heel serieus naar peutertelevisie. Anderen zeggen weer: Ik lees mijn kinderen liever voor. Wat beter is, is moeilijk te zeggen.'' Een Nederlands verbod op babytelevisie, zoals in Frankrijk, lijkt de pedagoog niet erg passen binnen de Nederlandse cultuur. ''Nederland verbiedt niet zo snel iets.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.