Plus

Rotjoch (101Barz): 'Een rapper is goed als hij ook een artiest is'

101Barz, met tweehonderd miljoen YouTubeviews het grootste hiphopplatform, bestaat tien jaar. In gesprek met de oprichter: Rotjoch.

Rajko Disseldorp
Rotjoch: 'Ik wil allerlei soorten rappers een kans geven. Wij zijn een huis voor alle achtergronden.' Beeld Frank Ruiter/Lumen
Rotjoch: 'Ik wil allerlei soorten rappers een kans geven. Wij zijn een huis voor alle achtergronden.'Beeld Frank Ruiter/Lumen

Toen Rotjoch (35), echte naam Angelo Diop, twee weken geleden bij De Wereld Draait Door te gast was vanwege het tienjarig bestaan van 101Barz, waren de woorden van rapper en tafelheer Akwasi over het hiphop­platform treffend.

"Rotjoch zit hier wel, maar hij is super bescheiden. Hiphop in Nederland zou er heel anders uitzien zonder 101Barz, dat moet gezegd worden. 101Barz is een begrip, een springplank voor jonge artiesten tot aan de gevestigde orde. Mensen moeten het echt weten, dit is tijdloos."

Underground status
Een week later, in de beroemde 101Barzstudio in Hilversum, zit Rotjoch er even rustig bij. Dat hij in de traditionele media niet echt bekend is of wordt opgemerkt, lijkt hem niets uit te maken.

"Ik ben wel blij met die underground status," zegt hij lachend. Binnen de Nederlandse hiphop neemt zijn status ondertussen wel mythische proporties aan.

Tien jaar geleden werd hij als talent binnen­gehaald bij BNN. Vlak voor het aflopen van zijn contract bedacht hij 101Barz. En de in al die jaren ongewijzigde formule is helder: een rapper rapt op een zelfgekozen beat in een studiosessie, met Rotjoch aan zijn zijde. De studiosessies scoren op YouTube miljoenen views.

Wanneer wist je dat 101Barz een succes was?
"In het begin werd de studiosessie van rapper Heinek'n zestigduizend keer bekeken; in die tijd was dat heel veel. Dat was voor mij wel echt een eyeopener. Daarna kwamen er sessies van rapper Kempi en een sessie met rappers Feis en Winne samen, die viral gingen. Die sessies hebben echt indruk op mij gemaakt, dat ik besefte dat het onder jongeren echt iets deed."

Wat is nu het geheim van het succes?
"Ik probeer goed te letten op de sound van nu. Als ik op een verjaardag ben, loop ik naar mijn neefje van elf om te vragen wat hij nu luistert. Ik ben me ervan bewust dat ik die sound moet weten. Verder zijn we geen open buurthuis. Een rapper moet wel een bepaald niveau hebben, maar ik wil ook wel allerlei soorten rappers een kans geven. Van een jonge rapper, zoals Ares uit Oosterhout tot iemand als Mocromaniac uit Kraaiennest. We zijn een huis voor alle achtergronden. Die diversiteit is belangrijk."

Wanneer vind je een rapper goed?
"Ik heb geleerd dat er een verschil is tussen rappers en artiesten. Er zijn veel mensen die kunnen rappen, maar weinig zijn artiest. Ik vind een rapper goed als hij ook een artiest is. In Nederland zijn dat rappers als Hef en Cho. En Jonna Fraser doet het nu ook heel goed. Zij zijn echt artiest, door naar het gehele plaatje te kijken, ook het zakelijke gedeelte."

Je groeide op in Holendrecht in Zuidoost, waar je 'een straatleven' leidde. Is het een motivatie geweest om je leven te veranderen?
"Ik geef nu motivatiespeeches in jeugdgevangenissen in het land, om mijn verhaal te delen. Tegen al die jongeren zeg ik: vraag jezelf elke dag af wie je wilt zijn. Wat is je ambitie? Die moet je in jezelf vinden en dan moet je echt iets van het leven gaan maken. Op een gegeven moment heb ik dat ook bewust gedaan, om er iets van te maken. Ik ben nu ook vader van een zoontje van vier. Ik voel die verantwoordelijkheid."

Zijn er vaak momenten dat je terugdenkt aan die tijd?
"Elke dag, man. Net nog in de auto. Ik wil nooit meer terug naar daar. Ik had een heel ander leven, een duister leven. In de beginjaren van 101Barz begon ik om negen uur in de ochtend met werken en was ik om drie uur in de nacht nog bezig op kantoor. Ik wilde gewoon ontsnappen aan waar ik vandaan kwam. Dat had ik heel goed door."

Nu zijn er honderdduizenden jongeren die je als voorbeeld zien, als iemand om naar op te kijken. Hoe ga je daar mee om?
"Ik hoop dat ik met 101Barz die jongeren kan helpen. Weet je wat het is? Ik heb over die jongens van nu die van de straat komen een heel erg vaderlijk gevoel. En ik bedacht me laatst hoe dat komt. Misschien wel omdat ik dat vroeger zelf niet had. Toen ik jong was, moest ik dat verantwoordelijke gevoel namelijk alleen maar uit mezelf halen."

In december gaat Rotjoch met zijn favoriete rappers van 101Barz op tour door heel Nederland, meer info: www.101barz.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden