PlusBoekrecensie

Rose Tremain schrijft weer over een formidabel buitenbeentje

Dirk Jan Arensman
Vertaald door lette Vos, De Geus, €22,50, 439 blz. Beeld
Vertaald door lette Vos, De Geus, €22,50, 439 blz.

De Britse Rose Tremain (1943) schreef in haar (historische) romans vaker over formidabele buitenbeentjes, maar zelden waren ze zo formidabel als het stralende middelpunt van haar vijftiende, Eilanden van genade. We zijn op pagina 20 als ze in Bath anno 1865 haar entree maakt in Mrs. Morriseys Voortreffelijke Theesalon, het knusse domein van de Ierse Clorinda. En, lezen we dan meteen, ‘de blikken van degenen die reeds van hun thee zaten te genieten, richten zich allemaal op haar, om de simpele reden dat ze ongelooflijk lang was’.

Maar haar uitzonderlijke postuur, ruim één meter negentig, is niet het enige dat immer in wit gehulde Jane Adeane tot blikvanger maakt. De dochter van chirurg Sir William Adeane heeft als verpleegster zo’n mythische reputatie opgebouwd, dat ze ‘de Engel van Bath’ wordt genoemd.

Clorinda is ervan overtuigd dat ze is voorbestemd voor een veel opmerkelijker toekomst dan zowel Bath als Valentine Ross, de smoorverliefde assistent van haar vader, te bieden hebben. Ze vertrekt naar Londen, om in de kringen rondom haar tante, kunstschilderes Emmeline, te verkeren. Ze raakt onder de betovering van Julietta Sims, die haar als één van haar ‘juweeltjes’ inwijdt in de bedwelmende wereld van de erotiek en meetroont naar Parijs. Een meeslepende (ontdekkings)reis is het, die beurtelings herinnert aan het werk van Jane Austen en Sarah Waters. Andere delen van deze ambitieuze roman steken er soms wat flets bij af.

De parallelle verwikkelingen in de jungle van Borneo rond de excentrieke Sir Richard Savage, zijn Maleise bediende/geliefde Leon en natuurvorser Edmund Ross (broer van) zijn boeiend genoeg. (Koloniale verhoudingen! Goudzoekers! Knokkelkoorts!) En Clorinda Morrisey, die de armoede van Ierland na de Grote Hongersnood ontvluchtte maar niet vergat, is een heerlijk personage.

Maar Jane is degene die ook het oog van alle lezers zal trekken, met haar laveren tussen de veiligheid van de Victoriaanse conventie en de hachelijke vrijheid die het volgen van haar hart zou inhouden. Dapper op zoek naar een eilandje van genade ergens daartussenin.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden