Ron Brandsteder terug op het scherm met ‘geinig klusje’

Televisiecoryfee Ron Brandsteder is terug op televisie met Love for the Campsite. Een hang naar oude glorie of een lekker toetje na een geslaagde carrière?

Gudo Tienhooven
Love for the Campsite Beeld ONS
Love for the CampsiteBeeld ONS

Een comeback wil hij het niet noemen, liever een ‘geinig klusje tussendoor’. Feit is: Ron Brandsteder (69) keert terug op televisie. In Love for the Campsite, op nostalgiezender ONS, gaat de presentator met acht alleenstaande vijftigplussers en sidekick Patrick Martens op kampeerreis door Denemarken.

“Nee, dit is géén schaamteloze ­kopie van We zijn er bijna met Martine van Os,” wil Brandsteder direct kwijt. “Ónze deelnemers slapen ineens met wildvreemde mensen in een tent. En het zijn geen bejaarden. Het is eerder een soort Expeditie ­Robinson met minder obstakels. Het was een prachtig avontuur en uit sociaal oogpunt een boeiend groeps­proces. In het begin ontstonden ruzies, bij het afscheid vloeiden er traantjes.”

Roem

Nichezender ONS (kanaal 50 bij Ziggo, 89 bij KPN) heeft niet bepaald het bereik van Omroep Max, maar dat deert Brandsteder niet – die overigens op NPO Radio 5 wel te horen is bij Max. “Ik heb genoeg grote zenders mogen bespelen en geniet van alle mooie herinneringen. Roem vervliegt snel, veel mensen weten niet wie ik ben. Ik ben laatst door de overheid gevraagd iets te doen met een campagne voor valpreventie bij ouderen. Leuk, die groep kent me tenminste nog.”

Begin dit decennium was Brandsteder nog te zien in kortstondige oplevingen van de klassiekers Wie van de drie en De showbizzquiz. Beide titels scoorden magere kijkcijfers. “Als mensen terugblikken op de tijd waarin ze oorspronkelijk werden uit­gezonden, hebben ze het niet over de programma’s zelf, maar vooral over het gevoel van toen. Met cola, chips en natte haartjes op de bank. Nostalgie maak je vaak mooier dan het eigenlijk is.”

Jaloers

Is het tv-icoon dan niet een beetje jaloers op oud-collega André van Duin, die nog altijd een miljoenenpubliek weet te trekken met Heel Holland bakt en nu Denkend aan Holland? “Neuh,” klinkt het voorzichtig. “Kijk, ik ben er niet blasé onder. Maar mijn tijd is geweest. Ik bedoel het niet respectloos, maar televisie is niet meer het medium dat het ooit was. Iedereen leest van de autocue, alles is zo voorgebakken. Tv is niet meer culinair, snap je?”

“Wij namen van het spelletje Wie ben ik? ooit twee afleveringen per dag op,” zegt Brandsteder. “Dat werden er ineens drie per dag en niet veel later werd gezegd: dan kan vier ook wel. Het hoeft van mij niet meer zo. Ik vind het soms ook een beetje sneu voor mijn zoon Rick (van onder meer Temptation Island, red.). De mooie grote spelshows van toen zijn niet weggelegd voor jongens en meisjes van zijn generatie.”

Love for the Campsite, te zien vanaf 10 oktober, is ‘lekker in de luwte’. “Je hoort mij niet klagen. Ik ben heus geen grumpy old man.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden