Ron Boszhard: 'Ik dacht, dit programma ga ik winnen!'

Nooit eerder gaf een kandidaat van Wie is de Mol? vrijwillig zijn plek op, tot zaterdagavond Jean-Marc van Tol aangaf het vliegtuig naar huis te pakken. Daarmee was afvaller Ron Boszhard niet gered.

Suzanne Borgdorff
Ron Boszhard viel als eerste af bij Wie is de Mol? Beeld Michel Schnater
Ron Boszhard viel als eerste af bij Wie is de Mol?Beeld Michel Schnater

Hij kon het niet meer, Fokke en Sukke-cartoonist Jean-Marc van Tol, na drie slapeloze nachten op rij. "Opeens besefte ik dat ik door de vermoeidheid en de stress niet helder genoeg meer was om welke opdracht dan ook nog uit te voeren," vertelt hij in zijn dagboekje op de Wie is de Mol?-site.

Hij besloot, als eerste Molkandidaat ooit, te stoppen met het spel. "Ik heb drie weken moeten bijkomen van drie dagen Wie is de Mol?"

Gunprogramma
Even leek daar een tweede terugkeeroptie voor Ron Boszhard te zijn, die in aflevering 1 het strijd­toneel had moeten verlaten. Hij kon in een opdracht terugkomen, maar daar staken zijn medekandidaten een stokje voor. De programmamakers gunden hem niet de lege stoel die Van Tol achterliet.

"Ik heb geen moment gedacht aan die optie. Het is geen gunprogramma, dit is Wie is de Mol?," reageert Boszhard. "Het is voor mij vervelend, maar het is voor Jean-Marc tien keer erger. Als je moet stoppen omdat je niet kunt slapen en de emoties je opbreken, vind ik dat voor hem verschrikkelijk. Ik hoop niet dat die man er iets aan overhoudt, want dit is al zo'n mindfuck."

Het is zuur voor Boszhard dat hij er als diehard WIDM-fan als eerste uit lag.

"Veel kennis is geen garantie dat je erin blijft. Ik heb tien jaar gewacht tot ze mij eindelijk eens zouden bellen. Dat gebeurde maar niet. Toen ik het er met mijn broertje Carlo over had, zei hij: 'Waarom schrijf je dan niet eens een brief?'"

Kansloos
"Tot mijn verbazing ben ik op gesprek geweest, daarna gaat het snel en beland je in een circus. Vanaf maart heb ik elke aflevering opnieuw bekeken, om te leren hoe de Mol zich precies manifesteert."

Desondanks ging hij in de eerste aflevering al 'kansloos ten onder'. "De test is een Russische roulette geweest. Ik koos ervoor niet alles in te zetten op één kandidaat, en dat is me fataal geworden."

"Ik ben kansloos ten onder gegaan, maar heb dat niet zelf in de hand gehad. Kort daarna werd duidelijk dat er een kans was terug te komen. Dan ben je de gelukkigste man op aarde. Heerlijk, dacht ik, dit programma ga ik winnen!"

Lees ook onze recap van aflevering 2: Afscheid van Wie is de Mol? was niet eerder zo hartverscheurend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden