PlusInterview

Rob Kemps van de Snollebollekes: ‘Ik was niet bang af te gaan’

Feestzanger Rob Kemps (35) van de Snollebollekes scoort niet alleen met zijn muziek, maar ook bij De slimste mens. De artiest was vier avonden lang ongeslagen en werd in korte tijd de lieveling van het programma, met kijkcijferrecord.

Snollebollekeszanger Rob Kemps in een uitverkocht GelreDome. Beeld ANP
Snollebollekeszanger Rob Kemps in een uitverkocht GelreDome.Beeld ANP

Van tevoren schatte Rob Kemps, de frontman van Snollebollekes, zijn kansen bij het quizprogramma niet hoog in. Niet omdat hij dacht te falen, maar omdat hij overal graag blanco instapt. Als hij geen hoge verwachtingen creëert, kan er ook niets tegenvallen en is iedere overwinning mooi meegenomen. Die tactiek wierp zijn vruchten af. Kemps deed het prima.

Er keken niet eerder zoveel mensen naar De slimste mens. Een record!

“Ja, leuk he! Echt heel erg tof. Ik werd de volgende dag wakker met allemaal berichtjes van mensen die me daarmee feliciteerden. Ik ben normaal niet zo van de kijkcijfers. Na de eerste aflevering keek ik wel, omdat ik toch nieuwsgierig was. Dat doe ik niet iedere dag. Het is vet dat het zo goed loopt, maar ik heb meegedaan omdat ik het programma leuk vind.”

Was u vooraf een De slimste mens-kijker?

“We kijken hier thuis weinig tv, vooral veel Netflix. De slimste mens is een van de weinige programma’s die we wél aanzetten. Het brengt wat vrolijkheid tussen alle talkshows en actualiteitenprogramma’s. Ik ben er wel achter gekomen dat je het programma heel anders beleeft als je thuis op de bank kijkt met wat lekkers erbij.”

Is het echt waar dat het in de studio veel moeilijker is?

“Ik wil altijd uitblinken in originele antwoorden, maar nu moet ik toch echt een blik clichés opentrekken: het is niet te vergelijken. Vooral die puzzels en de associaties. Op de bank thuis zie je dat meteen, maar als je daar zit… Ik dacht altijd dat deelnemers dat zeiden als smoesje, maar het is echt zo. Om dat te begrijpen moet je het een keer hebben meegemaakt. Ik vergelijk het met het nemen van een penalty. Scoren vanaf 11 meter is makkelijk, dat is zo dichtbij het doel. Maar dan ligt er ineens druk op en kun je toch uitzwiepen.”

Hoe hield u dan toch het hoofd koel?

“Door rustig te proberen blijven en volgens mij is dat redelijk gelukt. Tijdens aflevering één was ik nog redelijk onder de indruk van alles. En dan mag je nog een keer terugkomen en dan zit je er al iets losser. Op vrijdagavond zat ik al vijf afleveringen met Caroline Brouwer (radiosidekick bij NPO radio 2, red.) en dat geeft een soort vertrouwen. We hebben hetzelfde meegemaakt en delen de spanning. Als we het even niet meer weten, hebben we elkaar nog. Dat klinkt sneu, maar het helpt wel.”

Hebt u getwijfeld over uw deelname?

“Zeker wel. Niet omdat ik bang was om af te gaan, al speelt dat natuurlijk wel een beetje door je hoofd. Het was meer dat ik het leuker had gevonden als er publiek zou zitten. Er kunnen nu natuurlijk geen mensen bij zijn en dat vind ik ongezellig en daar word ik niet per se gelukkig van. Maar als er geen corona of lockdown was, dan had ik ook nooit mee kunnen doen. Dan was ik veel te druk met optredens.”

De kijkers zijn blij dat u meedeed, ze lopen met u weg.

“Daar geniet ik meer van dan ik had verwacht. Ik ben redelijk iets gewend, maar dan komt het vaak uit de hoek van de feestwereld. Nu vinden mensen me leuk om een heel ander ding. Ik zag reacties als ‘hij is wel sympathiek’ of ‘hij weet stiekem best wel veel’. Normaal word ik gelauwerd om iets dat ik een beetje speel, nu krijg ik complimenten over wie ik ben. En ik durf wel te zeggen dat ik mezelf ben op televisie. Dat vind ik erg leuk.”

Steekt dat niet, dat mensen zich verbazen over uw kennis?

“Zo werkt het. Ik maak feestmuziek. Die teksten hebben geen diepere onderlaag. Ze zijn bedoeld voor de feesttent, om even niet aan je problemen te denken. Daardoor denken mensen al snel dat ik wel simpel moet zijn en niet veel weet. Aan de andere kant, ik treed er wel mee op in grote en kleine zalen. Sommigen hebben ook wel in de gaten dat je daar wel enigszins slim voor moet zijn, maar het ergert mij niet. Mensen plaatsen anderen nou eenmaal in een hokje, daar maak ik me niet druk om. Dan kan je beter het tegendeel bewijzen.”

De slimste mens, dagelijks 20.35 op NPO2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden