PlusInterview

Ringo Starr (80) blijft muziek maken: ‘Ik heb de smaak te pakken’

Ex-Beatle Ringo Starr vierde zijn 80ste verjaardag afgelopen jaar in stilte. Alle festiviteiten werden wegens corona afgelast. Ter afleiding nam hij nieuwe muziek op, die vrijdag verschijnt. ‘Het is zwaar je familie zo lang niet te kunnen knuffelen.’

Stefan Raatgever
Ringo Starr. Beeld Scott Robert Ritchie
Ringo Starr.Beeld Scott Robert Ritchie

Het is even na zessen donderdagavond als zich in de zoomsessie een nieuw schermpje ontvouwt. ­‘Rique S’ vermeldt het vakje met de gebruikersnaam, maar tegen de verschijning in beeld is geen alias bestand. Ringo Starr mag dan op weg zijn naar zijn 81ste verjaardag, hij oogt nog altijd alsof hij net uit de Beatles is gestapt. Gitzwarte coiffure, jeugdige zwarte hoody om de schouders en eveneens donkere zonnebrillenglazen op de neus.

Knuffelen

En wie vermoedt dat een interview per zoom een digitale uitdaging vormt voor een popidool op leeftijd, ziet zijn vooroordeel meteen gelogenstraft doordat Starr nog bezig is een gesprek via Facetime af te ronden. “Even gedag zeggen,” gebaart hij. Een stem antwoordt: “I love you, ­father.” Starr knikt trots de camera in: “Mijn zoon Jason.”

Hij heeft hem, zal hij later zeggen, meer dan een jaar niet gezien. Net zoals zijn inmiddels acht kleinkinderen en – daarmee is hij de enige Beatle – zijn achterkleinkind. Starr belt in vanuit Los Angeles, zijn drie zoons wonen in Engeland. “Het is gewoon zwaar je familie zo lang niet te kunnen knuffelen,” zegt hij. “Normaal reizen we veel op en neer. Maar het afgelopen jaar ben ik precies acht keer dit huis hier uitgeweest. Ik neem corona heel serieus. De enigen bij wie we de afgelopen maanden thuis zijn geweest, waren Marjorie, de zus van mijn vrouw, en haar man Joe Walsh (gitarist van de Eagles, red).”

Gevaccineerd

Maar, zo zegt hij gevolgd door een rollende lach, hij heeft afgelopen week zijn ‘second shot’ ­gehad: de voormalig Beatle is gevaccineerd. “Dus ik kan hier vandaag veilig met jullie allemaal op het scherm zitten.” Weer een lachsalvo.

Starr heeft een groepje journalisten uit alle uithoeken van de wereld uitgenodigd ter ere van het verschijnen van zijn, toepasselijk getitelde, ep Zoom In, die vandaag verschijnt. Verse ­muziek van de drummer van de Beatles en de zanger van klassiekers als Yellow Submarine en With a Little Help from My Friends – het zou zijn lijflied worden – is nog altijd nieuws.

Vijf liedjes staan erop – van beatlesque pop tot vrolijk rammelende blues – waarvan Here’s to the Night het meest opvalt dankzij de sterrencast in het achtergrondkoor. Onder anderen Paul McCartney, Lenny Kravitz, Dave Grohl en Finneas O’ Connell (de broer van Billie Eilish) zingen mee. “Nee, helaas niet hier in de studio. Ik heb al hun opnames als een bestandje opgestuurd gekregen. Prachtig dat dat tegenwoordig kan, maar ik had ze liever in levenden lijve ­gezien.”

Eigenlijk, zo vertelt Starr, was hij na zijn laatste album What’s My Name van plan geen nieuwe muziek meer op te nemen. “Misschien nog een keer een los liedje, maar een hele verzameling? Ik vond What’s My Name een mooi slotstuk.” Een mening die hij snel bijstelde toen de pandemie de twee concertreeksen die hij met zijn vaste All Star Band had gepland voor 2020, volledig doorkruiste.

Documentaire

“Muziek opnemen was het beste wat ik kon doen. Ik drum ook op vijf liedjes van anderen die de komende tijd verschijnen. Ik mis het live ­spelen enorm, maar ga het pas weer doen als het kan zoals vroeger. Publiek op anderhalve meter van elkaar, mondkapjes, al het gedoe met reizen; ik doe het niet. Gisteren heb ik mijn optie op een tournee komende herfst afgezegd. Ik probeer het in 2022 weer.”

Tot die tijd maakt hij meer nieuwe muziek en is hij op afstand betrokken bij de inmiddels naar augustus van dit jaar uitgestelde documentaire Get Back van regisseur Peter Jackson. De film over het maken van het laatste Beatles-album Let it Be kan wat Starr betreft de eerste reportage over hetzelfde onderwerp, in 1970 gemaakt door Michael Lindsay Hogg, vervangen. ‘Miserable,’ noemt Starr het resultaat van vijftig jaar geleden. “De focus lag verkeerd. Het leek somber, maar er was toen nog zoveel lol tussen ons. Die is nooit getoond. Peter Jackson gaat dat wel doen. En ons ‘rooftop concert’ duurt in de film de volle 43 minuten. Marvellous.”

Na ruim een half uur goedgehumeurde ­conversatie nadert het einde van Starrs tijd. Hij belooft ons dat we hem snel weer zullen zien. “Ik heb de smaak te pakken, ben al halverwege een tweede ep.” Dan maakt hij twee V-tekens met zijn wijs- en middelvingers, roept zijn mantra ‘Peace and love!’ en klikt op zijn muis. ‘Rique S has left the meeting.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden