PlusDocurecensie

Ring of Dreams volgt jongens die showworstelaar willen worden

Ring of dreams is een vermakelijke en enigszins verwarrende documentaire over Nederlandse jongens die hun jongens-droom om showworstelaar te worden najagen.

Dankzij de opkomst van satelliet-televisie drongen de spektakelshows uit de Amerikaanse worstelwereld in de jaren tachtig tot de Nederlandse huiskamers door. Het in de VS populaire showworstelen oogstte hoon en scepsis, want alles was immers nep, maar er waren ook fans. Sommigen van hen zien we als volwassenen terug in Ring of Dreams, een vermakelijke documentaire over Nederlandse showworstelaars die in de marge ploeteren om hun jongens-dromen na te jagen.

Met de kleurrijke belichting en een prominente rol voor de synthesizer in het geluidsdecor knipoogt regisseur Willem Baptist (Instant Dreams, 2017) opzichtig naar de wortels van het showworstelen in de jaren tachtig. De retrovormgeving is echter meer dan een stijlmiddel. Het gestileerde karakter van de documentaire voedt het idee dat aan al het malle gestoei en gesmijt een luchtje zit. ­Kijken we naar een journalistiek ­zuivere documentaire over acrobaten die de kluit belazeren of neemt de filmmaker ons ook nog in het ootje?

Het intrigerende gevoel dat we naar een opvoering kijken verdwijnt soms, omdat Baptist genoeg van de worstelaars en dromers laat zien om met ze mee te leven. Er zitten jongens en mannen in de film die door hun kwetsbaarheid volkomen oprecht overkomen, maar dan volgt er wel weer een droogkomische scène die in een Amerikaanse superheldenparodie niet zou misstaan. Een cape ziet er onder tl-licht niet heldhaftig maar koddig uit, en wie bij het verrichten van huishoudelijk werk een stoer worstelmasker draagt is een clown.

Zo worden we heen en weer geslingerd tussen fascinatie en argwaan, alsof we zelf in de ring zijn beland. Of erbuiten staan en toekijken, zoals we dat in de jaren tachtig deden. Daarmee weerspiegelt Ring of Dreams de uitwerking van de Amerikaanse ­worstelshows van toen. Alles is nep, maar misschien ook niet.

Ring of Dreams

Regie Willem Baptist
Met Tengkwa, Krystian, Emil Sitoci
Te zien in De Balie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden