Rijksmuseum werkt aan gezamenlijk reuzendepot

Het Rijksmuseum gaat samen met twee andere grote kunstinstellingen en een rijksdienst een gezamenlijk depot voor hun collecties laten bouwen.

Hiske Versprille
Het depot van het Amsterdam Museum. Het depot van het Rijksmuseum moet ruim 20.000 vierkante meter worden. Beeld Jean-Pierre Jans
Het depot van het Amsterdam Museum. Het depot van het Rijksmuseum moet ruim 20.000 vierkante meter worden.Beeld Jean-Pierre Jans

Naast het Rijksmuseum doen ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, Nationaal Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort mee. Onder de noemer CollectieCentrum Nederland (CCN) willen de vier een duurzaam depot inrichten van ruim 20.000 vierkante meter.

De musea zijn een aanbesteding begonnen en hopen in de loop van volgend jaar bekend te kunnen maken welke architect dit reuzendepot zal gaan bouwen. Het depot moet zo groot worden dat de inhoud van alle bestaande depots van de betrokken instellingen erin past.

1,1 miljoen objecten
Het Rijksmuseum, dat van de vier veruit de grootste collectie heeft, is aangewezen als opdrachtgever en eigenaar van het gebouw. Het depot van een museum bevat vaak vele malen meer stukken dan voor de bezoekers in het museum zelf te zien zijn.

Zo heeft het Rijks een collectie van 1,1 miljoen objecten, waarvan 700.000 tekeningen en prenten en 400.000 andere objecten. Slechts 8000 stukken zijn voor de bezoekers van het museum te zien. De rest, meer dan 99 procent, bevindt zich voor een klein deel als uitgeleend stuk in andere instellingen, maar vooral in het depot van het museum, dat nu nog in Lelystad staat.

Het CCN moet in 2020 operationeel zijn. Over de geraamde kosten en de locatie kon een woordvoerder gisteren nog niets zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden