Rijksmuseum opent op 14 april 2013

Het Rijksmuseum in Amsterdam zal na een jarenlange verbouwing op 14 april 2013 zijn deuren openen. Dat meldt het museum op de website.

Het Rijksmuseum Beeld epa
Het RijksmuseumBeeld epa

De bouwwerkzaamheden aan het Rijksmuseum werden in juli na 9 jaar afgerond. Het werk zou medio 2008 al zijn afgerond, maar dat werd door allerlei problemen telkens uitgesteld. De komende maanden keren duizenden kunstwerken terug naar de 80 zalen van het gerenoveerde hoofdgebouw.

Twee weken geleden was de FK 23 Bantam, het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig in Nederland, het eerste voorwerp dat het museum werd binnengebracht. De Nachtwacht komt als een van de laatste terug in het hoofdgebouw van het Rijks. Het komt op dezelfde plek te hangen als voor de sluiting in december 2003.
Het Rijksmuseum is straks naar eigen zeggen als eerste nationale museum ter wereld 365 dagen per jaar geopend.

De verbouwing had te lijden onder gesteggel met aannemers over de aanbesteding en overschrijdingen van het budget. Ook was er een geschil met het Amsterdamse stadsdeel Zuid over het al dan niet toelaten van fietsers in de onderdoorgang van het museum.

De lange weg
Voor de vernieuwing van het Rijksmuseum was een lange weg te gaan, vol tegenslagen. Hieronder een chronologisch overzicht van de renovatie van het grootste museum van Nederland.
- april 2001: de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz zijn verkozen om het museum te verbouwen.
- juni 2002: verbouwing museum duurt 2 jaar langer. Het hoofdgebouw gaat niet dicht van eind 2003 tot medio 2006, maar tot 2008. Kosten verbouwing worden geschat op ruim 200 miljoen euro.
- januari 2003: medewerkers beginnen met inpakken van ruim 1 miljoen kunstobjecten voor de grootste kunstverhuizing van Nederland.
- december 2003: het hoofdgebouw sluit de deuren voor het publiek. De topstukken zijn te zien in de Philipsvleugel. Het museum zal naar verwachting medio 2008 de deuren heropenen.
- mei 2005: de architecten moeten een nieuwe ingang ontwerpen omdat de hoofdentree van stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid niet in de onderdoorgang mag komen. Dat hindert fietsers en voetgangers.
- maart 2006: het ministerie van OCW meldt dat de opening is verschoven naar eind 2009. De vertraging is onder meer het gevolg van een aanpassing van het ontwerp en een milieueffectrapportage.
- januari 2007: het ministerie van OCW meldt dat de opening is verschoven naar medio 2010. Er is vertraging rond het afgeven van vergunningen.
- februari 2008: het ministerie van OCW meldt dat de opening is verschoven naar 2012 of 2013. De opdracht wordt opnieuw aanbesteed. Het bod van de enig overgebleven aannemer vindt het ministerie onaanvaardbaar hoog.
- december 2010: het totale projectbudget wordt bijgesteld van 366 naar 375 miljoen euro.
- augustus 2011: directeur Wim Pijbes wil af van de fietsers in de onderdoorgang. Stadsdeel Zuid wil de passage houden.
- april 2012: stadsdeel Zuid wil onderdoorgang toch sluiten voor fietsers om redenen van verkeersveiligheid.
- juli 2012: de gemeente Amsterdam bepaalt dat de passage na heropening open moet zijn voor fietsers.
- juli 2012: overdracht van het hoofdgebouw aan het Rijksmuseum. De inrichting kan beginnen.
- augustus 2012: de FK 23 Bantam, het oudste in authentieke toestand bewaard gebleven vliegtuig in Nederland, is het eerste voorwerp dat het museum wordt binnengebracht.
- september 2012: het Rijksmuseum maakt bekend dat het zijn deuren opent op 14 april 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden