Update

Rijksmuseum krijgt gedeeld superdepot in Amersfoort

Amersfoort wordt de plaats waar het superdepot voor kunst van Nederlandse rijksmusea moet komen.

ANP
Het Rijksmuseum kan voortaan kunst kwijt in een superdepot in Amersfoort Beeld anp
Het Rijksmuseum kan voortaan kunst kwijt in een superdepot in AmersfoortBeeld anp

Het gezamenlijke collectiegebouw voor de rijkscollecties van het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komt in de wijk Vathorst.

Het Rijksmuseum maakte donderdag bekend dat er met de gemeente Amersfoort een intentieovereenkomst is gesloten voor de koop van een stuk grond waar het centrum moet verrijzen. "Voor Amersfoort is het een eer om gastheer te zijn voor de schatten van deze toonaangevende nationale musea en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed," aldus burgemeester Lucas Bolsius.

Lelystad
Het Rijksmuseum, dat van de vier veruit de grootste collectie heeft, is aangewezen als opdrachtgever en eigenaar van het gebouw. Het depot van een museum bevat vaak vele malen meer stukken dan voor de bezoekers in het museum zelf te zien zijn.

Zo heeft het Rijks een collectie van 1,1 miljoen objecten, waarvan 700.000 tekeningen en prenten en 400.000 andere objecten. Slechts 8000 stukken zijn voor de bezoekers van het museum te zien. De rest, meer dan 99 procent, bevindt zich voor een klein deel als uitgeleend stuk in andere instellingen, maar vooral in het depot van het museum, dat nu nog in Lelystad staat.

Het Delftse architectenbureau cepezed en de adviesbureaus ABT, Valstar Simonis en Peutz gaan het nieuwe gebouw ontwerpen. Het pand wordt in totaal 30.000 vierkante meter, telt vier verdiepingen en biedt plek aan maar liefst 675.000 objecten.

Onder de noemer CollectieCentrum Nederland (CCN) willen de musea een duurzaam depot inrichten. Het collectiegebouw, dat naar verwachting in 2020 klaar is, vervangt alle reeds bestaande depots van de betrokken instellingen. Door de samenwerking besparen de musea kosten en vergroten ze de efficiency en kennisdeling. Ook zorgen ze hiermee voor een optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden