Rijksmuseum krijgt bijna 600.000 euro voor muziekprojecten

Het Rijksmuseum heeft donderdag tijdens het Goed Geld Gala een bijdrage van 580.000 euro gekregen van de Bankgiro Loterij. Hiermee wil het museum meer met muziek gaan doen.

Het Parool
Het Rijksmuseum heeft 500 historische muziekinstrumenten in zijn collectie. Beeld Rijksmuseum
Het Rijksmuseum heeft 500 historische muziekinstrumenten in zijn collectie.Beeld Rijksmuseum

Het afgelopen halfjaar organiseerde het Rijksmuseum al een serie zondagmiddagconcerten, maar met de financiële bijdrage moet het muziekprogramma nog verder worden utigebreid. Zo wordt er gedacht aan klassieke en popconcerten in het museum en optredens in de museumtuinen, maar ook aan dance-events.

Bovendien heeft het Rijks zo'n 500 historische muziekinstrumenten in de collectie, die gebruikt zouden kunnen worden bij speciale evenementen.

Het bedrag voor het muziekproject is eenmalig. Veel musea krijgen van de Bankgiro Loterij sowieso al een vaste bijdrage. Zo krijgt het Rijksmuseum samen met het Mauritshuis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Muller Museum ruim zeven miljoen euro om nieuwe aankopen van te doen.

De Hermitage krijgt naast hun vaste bijdrage ook bijna 300.000 euro extra voor de geplande tentoonstelling Het Wonder van Amsterdam. Hierin laat het museum met projecties, animaties en films de geschiedenis van Amsterdam in een vogelvlucht zien.

Eerder maakte de Oude Kerk al bekend 200.000 euro te krijgen van de Bankgiro Loterij. De kerk wil het geld gebruiken voor de renovaties van de IJzeren Kapel en de Librije, zodat die openbaar toegankelijk kunnen worden voor het publiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden