'Rijksmuseum kan het best met minder subsidie doen'

De PvdA en de VVD vinden dat het Rijksmuseum best minder subsidie mag krijgen. Het geld kan beter naar culturele instellingen die het moeilijk hebben.

Hanneke Keultjes
Het gaat het Rijksmuseum voor de wind, cultureel én financieel. Beeld ANP/	Robin van Lonkhuijsen
Het gaat het Rijksmuseum voor de wind, cultureel én financieel.Beeld ANP/ Robin van Lonkhuijsen

Het gaat het Rijksmuseum voor de wind, cultureel én financieel. Daarom kan een deel van het subsidiegeld beter besteed worden aan culturele instellingen die hun eigen broek minder makkelijk op kunnen houden, vindt de coalitie.

Het Rijksmuseum heeft voor 2017-2020 7.646.852 euro subsidie aangevraagd, ruim een miljoen méér dan het kreeg over de voorgaande periode 2013-2016. De Raad voor Cultuur ging daar niet in mee en adviseert de minister voor de komende periode (2017-2020) hetzelfde bedrag als de vorige periode: 6.518.198 euro.

De helft
Maar zelfs dat bedrag is nog te hoog, vindt een Kamermeerderheid. VVD-Kamerlid Michiel van Veen bestudeerde de jaarverslagen over de afgelopen jaren. "Het museum is zó succesvol, ook financieel. Als het resultaat zo stijgt bij het Rijks, kan de subsidie echt wel wat minder. De minister moet daar in haar toekenning rekening mee houden." Hij denkt aan de helft van het geadviseerde bedrag: zo'n 3,3 miljoen euro.

Net als Van Veen verbaast PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zich over het hoge aangevraagde subsidiebedrag. "Het Van Gogh Museum, dat het ook heel goed doet, vraagt daarom ook minder subsidie aan. Dat is ook terecht als je zo goed op eigen benen kan staan."

Het Van Gogh had 1,5 miljoen euro subsidie, maar vroeg voor de komende periode 1,37 miljoen euro aan.

Nieuwe directeur
Maandag werd bekend gemaakt dat Taco Dibbits per 15 juli 2016 Wim Pijbes opvolgt als de nieuwe directeur van het Rijksmuseum. De kunsthistoricus werkt sinds 2002 in het Rijks, eerst als conservator 17e-eeuwse schilderkunst, later als hoofd beeldende kunst.

'Not amused'
Van Veen heeft bij een recent werkbezoek aan het Rijksmuseum zijn boodschap overgebracht aan directeur Wim Pijbes. "Ik werd het museum nog net niet uitgezet, maar hij was op zijn zachtst gezegd not amused."

Pijbes werpt tegen dat het Rijks minder geld op de bank heeft dan de VVD beweert. Hij stelt dat het aantal bezoekers - de afgelopen jaren zo'n 2,4 miljoen per jaar - 'zomaar weer' terug zou kunnen lopen. Door de grote toestroom bij de heropening en de toptentoonstelling Late Rembrandt zegt het museum pas eind dit jaar een beeld te hebben van het structurele bezoekerscijfers. Die zouden uit kunnen komen op 1,9 miljoen, schat Pijbes, maar dat vindt de Raad voor Cultuur 'een voorzichtige inschatting'.

€ 3.300.000

Als het aan de VVD ligt, krijgt het Rijksmuseum voor de volgende periode 3,3 miljoen euro: de helft van wat in het advies aan de minister staat.

Bezoekersaantallen
Pijbes' voorzichtigheid maakt op Van Veen en Monasch weinig indruk. "Ik denk dat we ons de komende tien jaar echt geen zorgen hoeven te maken over de bezoekersaantallen," zegt Monasch. "De opvolger van Pijbes heeft een parel in handen. Hij hoeft alleen maar te zorgen dat die blijft glimmen." Van Veen: "En mochten er toch minder bezoekers komen, dan kunnen we dat over drie jaar altijd weer opvangen."

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Jet Bussemaker van Cultuur over de subsidies voor de komende drie jaar. Zij zal op Prinsjesdag de definitieve bedragen bekend­maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden