Rijksmuseum heropent met nieuw bloemstilleven van Jacob Vosmaer

Het Rijksmuseum heropent maandag met een nieuwe aanwinst: een bloemstilleven van de zeventiende-eeuwse schilder Jacob Vosmaer.

Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis van Jacob Vosmaer Beeld Rijksmuseum
Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis van Jacob VosmaerBeeld Rijksmuseum

Het gaat om het Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis uit 1613. Het schilderij stond volgens het museum aan de wieg van een genre waar de Nederlandse schilderkunst zo beroemd om zou worden: het bloemstilleven.

De Vlaming Jan Brueghel de Oude was eind zestiende eeuw de eerste kunstenaar in de Nederlanden die zich specialiseerde in het schilderen van bloemboeketten. De Delftse schilder Jacob Woutersz Vosmaer was een van de vroege pioniers die meer aandacht aan het volume van de bloemen en de ronding van het boeket besteedden.

‘Met zijn monumentale formaat, rijke detaillering en beweeglijke bloemen vormt Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis een cruciale schakel tussen de weelderige Vlaamse stillevens uit de periode rond 1600 en de meer naturalistische Nederlandse bloemstillevens in de eerste helft van de zeventiende eeuw,’ schrijft het Rijksmuseum in een persbericht.

Keizerskroon

Het schilderij toont een bloemboeket in een vaas van aardewerk met verfijnde rozetten. Vosmaer schilderde veel verschillende bloemen, waaronder zeldzame en kostbare soorten. De oranje keizerskroon, die uit Azië komt, was slechts enkele decennia eerder in Europa geïntroduceerd. Rond deze bloem zijn onder andere rozen, irissen, tulpen, anjers, een kievitsbloem en lelies weergegeven.

‘Opvallend is de sierlijke beweeglijkheid van hun gekromde stelen, hun gekrulde bladeren en kleurrijke bloemen. Door een subtiele lichtregie, de scheuren en barsten in het muurwerk, de gevallen bloemblaadjes en de kleine muis, wist Vosmaer met dit stilleven een krachtige, verhalende compositie te scheppen’, aldus het Rijksmuseum.

Volgens directeur Taco Dibbits gaat een ‘lang gekoesterde wens in vervulling om op de Eregalerij het bloemstilleven op het hoogste niveau te kunnen tonen. Nederland is beroemd om zijn bloemen en ik vind het fantastisch dat we de aanwinst nu met iedereen kunnen delen’.

Het bloemstilleven van Vosmaer is vanaf 1 juni op de Eregalerij te bewonderen, samen met andere stillevens van gedekte tafels. Het Rijksmuseum verwierf het werk vorig jaar uit particulier bezit. De marktwaarde bevindt zich tussen de drie en vier miljoen euro, schrijft de Volkskrant.

Bloemstilleven van Jacob Vosmaer Beeld Rijksmuseum
Bloemstilleven van Jacob VosmaerBeeld Rijksmuseum
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden