Ricky Gervais mag Susan Boyle best 'mongool' noemen op tv

De Britse mediaregulator Ofcom heeft drie klachten tegen comedian Ricky Gervais verworpen, die waren ingediend nadat hij Susan Boyle een 'mong' had genoemd op televisie. 'Mong' is een scheldwoord dat afgeleid werd van 'mongool', maar verwijst inmiddels niet meer naar mensen met het Down-syndroom.

Redactie
Videostill van de auditie van Susan Boyle bij Britain's Got Talent. Beeld
Videostill van de auditie van Susan Boyle bij Britain's Got Talent.

'Ze zou nooit zover zijn gekomen als ze niet zo verdomd veel op een mongool leek', zei Gervais over Susan Boyle, de vrouw die wereldberoemd werd na haar optreden in de talentenshow Britain's Got Talent.

Hij ging verder: 'Ik bedoel niet dat ze lijdt aan het syndroom van Down. Nee nee, dat zou beledigend zijn. Het woord heeft die betekenis niet meer.'

Volgens tv-zender Channel 4 waren de uitspraken van Ricky Gervais (die hij deed in het programma 'Science') geoorloofd in de context van laat-op-de-avond-humor. Bovendien zou Gervais de zangeres Boyle niet hebben willen beledigen door te schelden over een handicap, maar verwees de acteur naar mensen die niet willen aanvaarden dat de betekenis van sommige woorden kan veranderen door de tijd heen.

Mediaregulator Ofcom ging mee in deze redenering en stelde dat Gervais het inderdaad had over de interpretatie en betekenis van bepaalde scheldwoorden.

De Schotse Susan Boyle (50) had in haar jeugd last van pestkoppen omdat ze kampte met leerproblemen.

Ricky Gervais Beeld getty
Ricky GervaisBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden