PlusTen slotte

Richenel (1957-2020) had geen zin in de spelletjes van de muziekindustrie

De Amsterdamse zanger Richenel was bekend van zijn discohit Dance Around the World uit 1986 maar hij zong net zo makkelijk jazz. ‘Hij was een ster en daar gedroeg hij zich ook naar.’

Peter van Brummelen
De Amsterdamse zanger Richenel had een Europese hit met het nummer Dance Around The World. Beeld ANP Kippa
De Amsterdamse zanger Richenel had een Europese hit met het nummer Dance Around The World.Beeld ANP Kippa

Dance Around the World heette zijn grootste hit. Richenel bereikte er in 1986 niet de hele wereld mee, maar wel een groot deel van Europa: het nummer, dat muzikaal het midden hield tussen disco en new wave, was niet alleen in Nederland een groot succes, maar ook in bijvoorbeeld Italië, Duitsland en Scandinavië. Ook in Engeland was belangstelling voor de Amsterdamse zanger met het androgyne uiterlijk. In de nacht van donderdag op vrijdag overleed Richenel, bijna 63 jaar oud.

Richenel (voluit Hubertus Richenel Baars) werd geboren in Amsterdam en groeide op in de wijk Kattenburg. Zijn vader kwam uit Suriname, zijn moeder was een echte Amsterdamse. Volgens zijn oudere broer Bob Baars openbaarde Richenels artistieke aanleg zich al vroeg. “Hij was altijd aan het tekenen en schilderen. Voor de muziek viel hij in Spanje. Wij gingen daar met het gezin al vroeg in de jaren zestig op vakantie, met een DC3 nog. Ik herinner me goed dat Ri, zoals wij hem thuis vaak noemden, als vijfjarig jongetje diep onder de indruk was van de flamenco die hij in Spanje hoorde.”

Vier octaven bereik

Na de middelbare school ging Richenel in de vroege jaren tachtig naar de Rietveld Akademie, waar hij mode deed. Het was de tijd dat veel Rietveldstudenten ook actief waren in de muziek. Richenel voelde zich erg thuis in het wereldje en werd een bekende verschijning in het Amsterdamse nachtleven. Op zijn eerste single L’Esclave Endormi klonk popmuziek met invloeden uit de opera; hij had er met een bereik van vier octaven de stem voor.

Het duo Fluitsma en Van Tijn, toen bekend van hun werk met artiesten als Mai Tai en Dolly Dots, produceerden een jaar later het nummer Dance Around The World. Er volgden meer hits en ook Richenels debuutalbum A Year Has Many Days, waarop werd meegezongen door Sarah Jane Morris van The Communards, was een succes. Op zijn tweede album Deep as Blue stond het nummer Are you just using me, dat volgens de kleine lettertjes op de hoes werd geschreven door ene R. Philips. Het was een pseudoniem van George Michael.

Principieel

In de jaren negentig nam het succes van Richenel af. Volgens Bob Baars had zijn broer geen zin in de ‘spelletjes’ van de muziekindustrie: “Hij kon heel principieel zijn.” Volgens galeriehouder Rob Malasch, die goed met Richenel was bevriend, werd de zanger in eigen land niet op waarde geschat. “Richenel was een heel getalenteerd mens. Hij was een ster en daar gedroeg hij zich ook naar. Daar moeten ze hier niets van hebben, hier hebben ze liever Nick en Simon.”

Richenel verhuisde naar Spanje. Eerst hield hij zich daar bezig met loungemuziek, later koos hij voor de jazz, waar hij in Zuid-Europa een klein publiek voor vond. In Frankrijk zong hij in Nice in de Bar des Oiseaux, die werd gerund door de Amsterdamse Margit Lieuw Kie Song. “Op een dag werd mij een artiest aangeraden, die net als ik uit Nederland kwam. Bleek het Richenel te zijn, die ik nog kende uit de Roxy waar we allebei veel kwamen. Die bar in Nice was echt een keurige zaak waar een heel beschaafd publiek kwam. De jazzzanger Richenel paste daar uitstekend bij.”

Tweede carrière

Op een door Rob Malasch georganiseerde Indomania-avond in De Melkweg trad Richenel in 2015 ook aan met een jazzensemble. “Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten,” zegt Malasch. “Maar Richenel kon echt heel goed jazz zingen. Daar had volgens mij zeker een tweede carrière in Nederland in kunnen zitten. Zijn ziekte heeft dat weerhouden.”

Twee jaar geleden werd bij Richenel longkanker geconstateerd. Hij overleed in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden