Reve poogde zijn vader te doden

Schrijver Gerard Reve in 1982. Archieffoto ANP Beeld
Schrijver Gerard Reve in 1982. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Gerard Reve heeft een mislukte poging ondernomen zijn vader te doden. Dat onthult Nop Maas in het tweede deel van zijn Revebiografie Kroniek van een schuldig leven.

Reve sr. stierf in 1975, maar in 1974 was hij er, ook geestelijk, al slecht aan toe. Volgens de schrijver, tien jaar later in een brief aan psychiater R. Agema, zaten hij en zijn familie ten minste zes keer aan diens sterfbed in het verzorgingshuis.

De vierde of vijfde keer was Reve even alleen met zijn half demente vader. Reve liet hem een flink aantal peppillen slikken, onder de verzekering dat die goed voor hem waren.

Reve hoopte op het einde: 'Dat zal het hart wel opjagen, tot de boel uit elkaar vliegt. Maar mis hoor: er gebeurde helemaal niets. God schijnt het toch, wat tijd en plaats betreft, voor het zeggen te hebben.'
Maas schrijft dat Reve probeerde zijn vader het duwtje te geven dat hij nodig had om dood te gaan. Maar Reve zelf, die vaker botste met zijn vader, schreef dat hij zijn vader op diens sterfbed haatte en daarom zijn actie ondernam.

Reve sr. verkondigde tot ergernis van zijn zoon dat de dood geen probleem was. 'De Dood was een belediging, die hij niet ten aanschouwe van anderen wilde ondergaan: hij stierf tenslotte geheel alleen. Ik werd van dat herhaalde sterfbedtheater op den duur razend van woede, bijna door het dolle heen.'
Zijn houding, ook na zijn mislukte poging, was duidelijk: 'Ik dacht als je nog één volgende keer niet doodgaat, dan sla ik je de hersens in.'
Reve heeft voor zover bekend zijn daad alleen opgebiecht in brieven aan psychiater Agema en aan filmer Rudolf van den Berg, 'terwijl het misschien toch wel een zonde is'. (JOS BLOEMKOLK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden