Reuring bij Metropolitan Opera in New York: dirigent wil actie voor ontslagen musici

Reuring bij de Metropolitan Opera in New York. Chef-dirigent Yannick Nézet-Séguin, de opvolger van de onlangs overleden James Levine, neemt het in een brief aan algemeen directeur Peter Gelb en de raad van bestuur op voor de leden van het orkest en het koor, die een jaar geleden als gevolg van de coronacrisis collectief werden ontslagen.

Erik Voermans
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Nézet-Séguin dringt in zijn brief, die is gelekt naar The New York Times, aan op een oplossing, omdat hij vindt dat het voortbestaan van de Met op het spel staat.

Dat zijn alle operaliefhebbers in New York en daarbuiten met hem eens, maar ze vragen zich wel af waarom de dirigent pas nu actie lijkt te ondernemen. 40 Procent van de musici is volgens The New York Times al uit New York vertrokken, omdat ze zonder het vorstelijke salaris dat ze bij de Met verdienden de huur in de Upper West Side van Manhattan, of elders in de stad niet meer konden betalen.

Kop van Jut

De grote kop van Jut tijdens de crisis is Peter Gelb, die al jaren onder vuur ligt, om meerdere redenen. Hij slaagt er maar niet in de teruglopende bezoekersaantallen weer in de goede richting te krijgen, wordt bekritiseerd vanwege de weinig opwindende producties die in het grootste operahuis ter wereld worden opgetuigd en omdat hij niet voortvarend genoeg reageerde op de misbruikbeschuldigingen aan het adres van de deze maand overleden Mister Met, James Levine. En nu ligt hij onder vuur omdat hij de werkloosheid van de musici als gevolg van de pandemie heeft ingezet om een salarisverlaging van 30 procent door te voeren.

Vergelijkbare loonkortingen zijn overigens ook al bij andere Amerikaanse orkesten een feit. De leden van de New York Philharmonic moesten een kwart van hun salaris inleveren; bij de Boston Symphony zelfs 37 procent.

Kwestie van overleven

Het is een kwestie van overleven, zegt Gelb. De Met is immers volledig afhankelijk van de kaartverkoop en van donaties en wordt niet gesubsidieerd, al zou je de aftrekbaarheid voor de belastingen van de schenkingen wel degelijk een indirecte vorm van staatssteun kunnen noemen.

De eerste repetities voor een nieuw operaseizoen zijn pas voor begin december aangekondigd. Maar om die door te kunnen laten gaan, moeten de musici eerst met Gelb tot een vergelijk komen over hun salaris.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden