Restauratie van De Nachtwacht is 'een spannende klus'

De restauratie van De Nachtwacht voor de ogen van het publiek is een spannende klus, zegt Petria Noble, hoofd van het restauratie-atelier schilderijen bij het Rijksmuseum.

null Beeld anp
Beeld anp

"Het is toch wel een droom voor restauratoren met zo'n doek te werken. Het is zo'n belangrijk en groot stuk."

Aan het proces ging jaren aan voorbereiding vooraf, vertelt Noble. "We hebben een redelijk idee wat ons te wachten staat, maar er komen altijd nieuwe ontdekkingen naar voren."

Ze vergelijkt de restauratie met een ziekenhuisbezoek. "Aan de hand van allerlei onderzoeken krijgen we een goed beeld en kunnen we een diagnose en behandelplan maken."

Bij het onderzoek, dat naar verwachting een aantal maanden duurt, komen de nieuwste technieken voorbij. Hiermee brengt het museum onder meer het kleurgebruik precies in kaart.

Veroudering
Aan de hand van een heel hoge fotoresolutie en computeranalyse kan het enorme zeventiende-eeuwse doek van Rembrandt van Rijn millimeter voor millimeter worden gescand.

Volgens Noble is bij de gebruikelijke controles van de conditie van het schilderij al duidelijk geworden dat er veranderingen zijn opgetreden. "Zo is de kraag van Frans Banninck Cocq niet meer wit en door een waas is op de achtergrond de diepte een beetje verloren gegaan." Dat komt volgens haar onder meer door de veroudering van het vernis en de verf.

Opknapbeurt
Het is vooraf niet bekend hoe lang het project gaat duren. "Over Rembrandt's Marten en Oopjen hebben we twee jaar gedaan," zegt Noble. "We hebben nu wel een groter team, maar we hebben ook meer uitdaging omdat het op zaal is."

Vooral dat laatste zal even wennen zijn voor de onderzoekers en restauratoren, die gewend zijn achter de schermen te werken. "We werken heel gefocust en moeten goed kijken naar de akoestiek, zorgen dat er niet te veel herrie is."

De laatste keer dat De Nachtwacht onder handen is genomen, was in 1976. Volgens Noble is het gebruikelijk dat een doek na zo'n periode weer een opknapbeurt nodig heeft.

Lees ook: De Nachtwacht heeft al heel wat beproevingen doorstaan

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden