Restauratie De denker betwist

AMSTERDAM - Het besluit van Singer Laren om De denker van Auguste Rodin te restaureren, heeft tot onrust geleid binnen het museum. De vier externe leden van de museumcommissie waren faliekant tegen herstel van Le penseur, maar de Commissie van Beheer onder leiding van Dolf van Brink besloot desondanks tot restauratie over te gaan. Uit protest is Frits Scholten, hoofdconservator beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, uit de museumcommissie gestapt.

De denker werd in januari 2007 door bronsdieven geroofd uit de beeldentuin van Singer Laren. Twee dagen later werd het zwaar beschadigd teruggevonden. Onlangs werd bekend dat het beeld zal worden gerestaureerd door de Vakgroep Conservering en Restauratie van de UvA in het Ateliergebouw te Amsterdam.

''Herstel zal slechts cosmetisch zijn,'' zegt Scholten. ''Het is veel beter om het verzekeringsgeld aan te wenden om een ander exemplaar van De denker te kopen. Ze werden de afgelopen jaren regelmatig geveild en zijn betaalbaar: gemiddeld iets meer dan een miljoen euro. Als je een wervingscampagne opzet en hulp vraagt van de Mondriaan Stichting en de Vereniging Rembrandt, is dat goed te doen. Dan heb je tenminste een volwaardige Rodin en geen opgelapt exemplaar.''
Alle betrokkenen zijn het erover eens dat het beeld total loss is. De denker heeft zijn artistieke waarde verloren omdat de oorspronkelijke vorm van Rodin nooit zal terugkeren, hoe goed de restauratie ook zal zijn. Experts schatten dat wereldwijd dertig tot vijftig exemplaren van Le penseur bestaan. Voor Singer Laren is het kopen van een ander exemplaar geen optie. Omdat dit specifieke beeld door de grondleggers van het museum werd gekocht, heeft het volgens het museum 'een bijzondere symboolwaarde voor de collectie van Singer Laren'.

Scholten: ''Singer Laren denkt alleen aan zichzelf, maar het gaat om Nederland. Als we een Denker terugwillen in de Collectie Nederland, moeten we een ander exemplaar kopen, niet de vorm van dit beeld proberen te herstellen. Vervolgens kun je een prachtige tentoonstelling organiseren over Rodin, met het beschadigde beeld en het nieuwe exemplaar. Dan toon je pas echt wat je waard bent.''
Een vergelijkbare situatie deed zich voor in Cleveland, waar De denker tijdens de Vietnamoorlog zwaar beschadigd werd door een bomaanslag. Het beeld werd ongerestaureerd teruggeplaatst voor de ingang van het Museum of Art.

De beschadigingen maken nu deel uit van het kunstwerk en herinneren volgens het museum aan een bewogen periode in de Amerikaanse geschiedenis. Scholten: ''Als symbool voor het fenomeen bronsvandalisme heeft ook De denker van Singer een enorme zeggingskracht die verdoezeld wordt door een goedbedoelde restauratie.'' (KEES KEIJER)

Het zwaar beschadigde bronzen beeld De Denker van Rodin. Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Het zwaar beschadigde bronzen beeld De Denker van Rodin. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden