Plus

Renze Klamer: 'Ik oefen op een veilige plek'

Renze Klamer (29) begint maandag aan zijn eerste klus na zijn overstap van de EO naar BNNVara. 'Dagelijks in mijn eentje de verantwoordelijkheid dragen, is voor mij voor het eerst.'

Renze Klamer gold als een belofte bij de EO. 'BNNVara biedt me meer journalistieke mogelijkheden.' Beeld Tom Cornelissen
Renze Klamer gold als een belofte bij de EO. 'BNNVara biedt me meer journalistieke mogelijkheden.'Beeld Tom Cornelissen

Klamers nieuwe programma, Na het nieuws, moet een talkshow worden met aan tafel de Jort Kelders en de Prems van de toekomst, een nieuwe generatie talkshowgasten.

De Evangelische Omroep zag in u de gedroomde opvolger van Andries Knevel. Was men daar erg teleur­gesteld over uw vertrek?
"Ze waren er niet allemaal even blij mee. Er zijn nog pogingen gedaan me binnenboord te houden, maar ik heb voor mezelf een eerlijk antwoord geprobeerd te geven op de vraag: wat is voor mij de beste plek om me verder te ontwikkelen?"

"Mijn interesse ligt bij televisie­journalistiek. De EO had vroeger grote journalistieke programma's, zoals Knevel & Van den Brink en Moraalridders. Die zijn ­verdwenen. Bij BNNVara waren er meer mogelijkheden."

U begint met uw programma op NPO 1 Extra, een themakanaal. Was u niet liever op het hoofd­-podium gedebuteerd?
"Ik vind het eigenlijk juist een luxepositie: op een veilige plek uitvinden of het presenteren van een televisietalkshow me ligt. Op het hoofdpodium word je ook afgerekend volgens de norm die daarvoor geldt."

"Het is voor mij de eerste keer dat ik een ­actuele televisietalkshow maak. Voorheen presenteerde ik vaak als onderdeel van een duo. Dagelijks in mijn eentje de verantwoordelijkheid dragen, is voor mij ook voor het eerst."

U zult op dat kanaal ook een kleiner kijkerspubliek bereiken. Mikt u op doorstromen naar een van de drie ­reguliere NPO-kanalen?
"NPO 1 Extra zit in het standaard­pakket van iedere kabelaanbieder.
Ik maakte er ook het EO-programma Passion Talk over de jaarlijkse uitzending van The Passion. Daar keken 500.000 mensen naar. Zo veel kijkers zullen we met Na het nieuws niet halen, vermoed ik."

"We moeten het hebben van de kijker die na het NOS Journaal van acht uur direct behoefte heeft aan duiding. Natuurlijk, als NPO-directeur Frans Klein ons bij succes naar NPO 1 wil verplaatsen, houd ik hem niet tegen. We worden overigens wel herhaald op NPO 1, in de middag."

Na het nieuws belooft de 'nieuwe ­generatie talkshowgasten' te ­ontvangen. Wat is er mis met de ­oude?
"Niets. Die mensen zijn goed en ­zitten om die reden ook zo vaak aan tafel bij Jinek, Pauw of De wereld draait door. Aan de andere kant hoor je vaak commentaar over 'steeds diezelfde koppen' die hun mening mogen geven. Ze worden zelfs ­weleens de talkshow-elite ­genoemd."

"Hoe het ook zij: er ontbreekt op dit moment een goede ­aanvoerroute van tafelgasten naar NPO 1. Daarom ­kiezen we ervoor om niet Peter R. de Vries uit te nodigen, maar wel een ­Peter R. de Vries die nog niemand kent."

Hoe komt u aan deze toekomstige talkshowbriljantjes?
"Vaak kennen redacties hun namen wel, maar worden ze niet uitgenodigd, omdat pakweg Jort Kelder of De Vries nu eenmaal bekender zijn. We gaan ook zelf op zoek naar nieuw talenten."

"We vragen vaste talkshowgezichten, zoals bijvoorbeeld journalist Wierd Duk: 'Ken jij mensen in wie je een soort mini-­versie van jezelf ziet?' Zo houden we een soort talentenjacht achter de schermen."

Na het nieuws, maandag, 20.25 uur, NPO 1 Extra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden