Remco Campert (85) krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren

Schrijver, dichter en columnist Remco Campert (85) krijgt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor een auteur die een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Dat werd vandaag bekendgemaakt in Rotterdam, waar het startschot werd gegeven voor het Vlaams-Nederlandse culturele evenement BesteBuren.

Schrijver, dichter en columnist Remco Campert. Beeld anp
Schrijver, dichter en columnist Remco Campert.Beeld anp

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 40.000 euro. De jury roemt de schrijver omdat hij 'lichtheid in de Nederlandstalige literatuur'' brengt. 'Campert is een groot stilist die in zijn werk steeds relativerend en geestig is en daarmee verschillende generaties blijft aanspreken. Bij Campert zit de diepzinnigheid aan de oppervlakte. Hij kan onverbloemd over het geluk schrijven, maar heeft zich nooit vastgereden in clichés.''

Campert heeft sinds zijn debuut in 1951 een indrukwekkend oeuvre opgebouwd en won al verscheidene prijzen. In 1979 kreeg hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele poëtische oeuvre. In 2011 werd hem de Gouden Ganzenveer toegekend. In hetzelfde jaar stond zijn roman Het leven is verrukkulluk centraal in de campagne Nederland Leest.

Prestigieuze prijs
Koning Filip van België reikt de onderscheiding in oktober uit op het Koninklijk Paleis van Brussel. De Prijs der Nederlandse Letteren is een van de meest prestigieuze prijzen in het Nederlandse taalgebied en wordt toegekend door de Nederlandse Taalunie, een beleidsorganisatie waarin Nederland, Vlaanderen en Suriname samenwerken op het gebied van Nederlandse taal.

Drie jaar geleden ging de prijs naar de Vlaamse dichter Leonard Nolens. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden