Rembrandts uit Rusland naar de Hermitage in Amsterdam

Museum De Hermitage in Amsterdam brengt in het najaar van 2017 een tentoonstelling met schilderijen van Rembrandt en andere Hollandse meesters. De werken komen uit de collectie van de Hermitage in het Russische Sint Petersburg. Dat museum bezit een van de grootste verzamelingen Hollandse meesters ter wereld, waaronder alleen al 20 schilderijen van Rembrandt.

De Hermitage werkt al samen met het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Beeld Maarten Steenvoort
De Hermitage werkt al samen met het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum.Beeld Maarten Steenvoort

Bij de oprichting van de Hermitage in Amsterdam was er een soort 'herenakkoord' om geen Hollandse meesters te laten zien, om niet te concurreren met andere Nederlandse musea. De tijden zijn inmiddels veranderd, zei directeur Cathelijne Broers vrijdag. 'Dat akkoord stamde uit de oude tijd, is al 10 jaar oud. Musea werken nu steeds meer samen en delen elkaars kennis en know how.'

De Hermitage werkt al samen met het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum voor de oprichting van een galerij met 17e eeuwse schuttersstukken. Die musea hebben volgens Broers geen probleem met de komst van de oude meesters.

Veel Russen hebben door de eeuwen heen Hollandse schilders verzameld. Tsaar Peter de Grote was gehecht aan zeegezichten. Tsarina Catherina de Grote kocht grote werken als Rembrandts De veroordeling van Haman (circa 1665). Het is nog niet bekend welke schilderijen, prenten en tekeningen naar Amsterdam komen. Sommige werken zijn te kwetsbaar om te vervoeren.

De Hermitage maakte vrijdag bekend welke tien tentoonstellingen het museum tot 2020 gaat organiseren. In september is er een expositie van acht serviezen, waarvan vijf door Catharina de Grote werden gebruikt bij diners en banketten. Ook wordt een servies getoond dat de Russische dictator Stalin cadeau kreeg van de Hongaren. Het was nooit eerder voor het publiek te zien.

Op de agenda staan verder onderwerpen als Spaanse kunst, de vriendschap en latere vijandschap tussen tsaar Alexander I en Napoleon en het jaar 1917, toen in Rusland tijdens de communistische revolutie een einde kwam aan het tsarenregime.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden