Rembrandts alsnog te zien in de Hermitage

De Hermitage Amsterdam, die in juni vijf jaar zal bestaan, heeft grote plannen voor de komende vijf jaar. Eindelijk zullen Rembrandts uit Sint Petersburg naar Amsterdam komen.

Doeken voor de Hermitage bij het Amsterdams Museum Beeld Jean-Pierre Jans
Doeken voor de Hermitage bij het Amsterdams MuseumBeeld Jean-Pierre Jans

De Russische Hermitage bezit een schat aan Hollandse meesters, waaronder twintig Rembrandts, die overigens niet alle naar Amsterdam zullen komen. De schilderijen zullen pas in 2017 in de Hermitage te zien zijn, maar hun komst is opmerkelijk. Andere musea in Amsterdam waren in eerste instantie niet gelukkig met de komst van de Hermitage: ze waren bang bezoekers te verliezen. De Hermitage zegde daarop toe geen Hollandse meesters naar Amsterdam te zullen halen.

De tijden zijn veranderd, ook doordat andere directeuren zijn aangetreden. De Hermitage werkt nu juist intensief samen met andere musea, getuige ook de Gallery of the Golden Age.

Daarin zal vanaf november een dertigtal groepsportretten uit de zeventiende eeuw worden bijeengebracht uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum. Ze zullen worden tentoongesteld in de Hermitage.

Pracht en praal
De Hermitage zal nog veel meer laten zien dan Hollandse meesters uit Sint Petersburg. De jubileumtentoonstelling, die in juni zal opengaan, zal er één van pracht en praal zijn: Dining with the Tsars - Breekbare schoonheid uit de Hermitage.

De bezoeker moet dan de gewaarwording krijgen dat hij de trappen van het Winterpaleis bestijgt en zijn entree maakt in de tsaristische dinerzaal, waar op lange tafels majestueuze serviezen staan. En zoals altijd vertelt de Hermitage daar een verhaal bij, bijvoorbeeld over tsarina Catharina de Grote, die eigenhandig een deel van de Europese porseleinindustrie redde.

Gedeelde liefde
Volgend jaar zal het museum het verhaal vertellen van Napoleon en tsaar Alexander I, die aanvankelijk bevriend waren en een liefde voor Joséphine de Beauharnais deelden. Uiteindelijk stonden zij tegenover elkaar in een verwoestende oorlog. De collectie van De Beauharnais belandde in het tsaristische Winterplaleis.

Het ligt voor de hand dat 2017 een bijzonder jaar zal worden in de Hermitage. Dan is het honderd jaar geleden dat de laatste tsaar, Nicolaas II, en zijn vrouw, Alexandra, door de bolsjewieken werden gedood. Films, foto's, schilderijen en toegepaste kunst zullen het leven van het tsarenpaar schetsen.

Ook zal de vraag worden beantwoord hoe kunstenaars reageerden op de Russische revolutie en wat na 1917 met de kunstcollecties van de tsaren gebeurde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden