Rembrandthuis wil uitbreiden en verbouwen voor 7 miljoen euro

Het Rembrandthuis wil uitbreiden en verbouwen. Bezoekers moeten straks het gevoel krijgen op een magische plek te zijn, maar ook in een hedendaags museum.

Het atelier van Rembrandt, het Rembrandthuis. Beeld ANP

Het Rembrandthuis is gevestigd in het huis waar Rembrandt van Rijn tussen 1639 en 1658 heeft gewoond en gewerkt. In 1998 kwam er, links van het oorspronkelijke pand, een nieuw gebouw naast waar sinds die tijd tentoonstellingen worden georganiseerd.

Over een paar jaar wil het museum opnieuw vernieuwen en uitbreiden. Dat is volgens directeur Lidewij de Koekkoek noodzakelijk omdat er steeds meer bezoekers komen.

"Na de laatste verbouwing kwamen er 140.000 bezoekers. Binnenkort gaan we richting de 300.000 bezoekers en daar is het museum niet op ingesteld," aldus De Koekkoek. "Zeker in het Rembrandtjaar zien we dat Rembrandt in Nederland steeds populairder wordt."

De faciliteiten van het museum zijn twintig jaar oud en zijn volgens het museum aan vervanging toe. Allerlei eisen voor installaties en faciliteiten zijn verouderd. Verwarming, verlichting en klimaat worden zo aangepakt dat het gebouw straks duurzamer is.

Zeven miljoen euro
De verbouwing gaat ongeveer zeven miljoen euro kosten, maar de financiering is nog niet rond. Het museum hoopt in 2021 met de renovatie te gaan beginnen en wil alles gefaseerd doorvoeren, zodat het Rembrandthuis niet dicht hoeft.

Het museum wil het totale aantal vierkante meters publieksruimte vergroten met 30 procent. Dat is mogelijk door een derde pand, dat afgelopen december bij het Rembrandthuis kon worden getrokken. Dat staat aan de rechterzijde van het oorspronkelijke huis van Rembrandt.

Het was in de zeventiende eeuw het huis van de kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh, waar Rembrandt voor werkte en waar hij ook zijn vrouw Saskia leerde kennen. "Gewijde grond," aldus Koekkoek, al stamt het huidige pand uit de negentiende eeuw.

Het Rembrandthuis huurt enkele bovenverdiepingen van dit hoekpand. Beneden is een café-restaurant gevestigd dat onafhankelijk blijft. Veel kantoren van het museum verhuizen naar deze bovenverdiepingen, waardoor meer ruimte in het bestaande museum vrijkomt.

'Tabakskelder'
Ook komt er nog extra ruimte bij door kamers in het gebouw vrij te maken die nu verborgen zijn voor het publiek. Zo is er de 'tabakskelder', zo genoemd omdat Rembrandt deze aan een tabakshandelaar verhuurde. Hier is nu een timmerwerkplaats gevestigd en er worden spullen opgeslagen voor de catering. Straks moet hier de museumwinkel komen, die vanaf de straat te zien is.

Het pand uit 1998 zal ook aan de buitenkant een nieuw uiterlijk krijgen. Het gebouw maakt nu een tamelijk gesloten indruk, maar door gebruik van glas moet het geheel er straks transparanter uitzien. Ook de entree wordt groter en helderder, met een nieuwe toegangstrap naar een ondergrondse foyer.

In het historische woonhuis wordt het persoonlijke levensverhaal van Rembrandt nadrukkelijker verteld. De Koekkoek: "In elke ruimte vertellen we een hoofdstuk in het leven van de schilder. De kop en staart van dat verhaal wordt gevormd door de boedelinventaris van de schilder."

In 1656 werd bij Rembrandts faillissement een boedelbeschrijving van het huis gemaakt, dat later het uitgangspunt was voor de herinrichting van de meeste vertrekken. De meeste spullen in het huis zijn niet authentiek, maar zijn meubels, kunst en voorwerpen uit de tijd van Rembrandt.

Het museum wil straks in elke ruimte meer toelichting geven op wat er te zien is. Er zullen moderne touchscreens komen en de audiotour wordt meer toegespitst op individuele wensen. De Koekkoek: "We willen de magie van het huis niet verstoren, maar tegelijk laten zien dat we een museum in de 21e eeuw zijn."

Voorbeelden

Museum Het Rembrandthuis volgt andere Amsterdamse musea die de afgelopen jaren zijn vernieuwd en gerenoveerd. Directeur Lidewij de Koekkoek noemt de recente renovatie van het Anne Frank Huis als een inspiratiebron. Dat ontwerp is van architectenbureau Bierman Henket, die ook verantwoordelijk wordt voor het ontwerp van het nieuwe Rembrandthuis.

Het Anne Frank Huis heeft sinds vorig jaar een nieuwe entree aan de Westermarkt om een einde te maken aan de lange rij bezoekers op de Prinsengracht. De nieuwe entreehal is verdiept aangelegd rond een centrale garderobe en kassa.

Een ander voorbeeld voor het Rembrandthuis is Museum Ons' Lieve Heer op Solder, dat in 2015 werd heropend. Het historische huis kreeg er een nieuw pand bij met een museumwinkel, een café en een educatieve ruimte voor onderwijsprogramma's. Beide huizen worden via een ondergrondse passage met elkaar werden verbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden